Pacijenti precjenjuju vrijednost prevencije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pacijenti uvelike precjenjuju učinak preventivnih zdravstvenih mjera, pokazalo je novozelandsko istraživanje iz kojeg proizlazi da pacijenti vjeruju da se puno više života spašava pregledima za ranu dijagnostiku raka ili da se više prijeloma kuka sprječava lijekovima za jačanje kosti.

Istraživanjem, koje je proveo tim s novozelandskog sveučilišta Otago, nekoliko stotina pacijenata odgovaralo je na pitanja o koristi od raznih pretraga kojima se rano utvrđuje postojanje raka i bili su iznenađeni koliko su stvarno male koristi, pokazale istraživanje objavljeno u Annals of family Medicine.

Znanstveni tim ispitao je 354 osobe o tome koliko po njima života spašavaju pretrage poput mamografije za otkrivanje raka dojke, pretrage stolice radi otkrivanja raka debelog crijeva ili koliko se prijeloma kuka sprječava uzimanjem lijekova za jačanje kostiju.

U slučaju mamografije trećina je mislila da se spašava tisuću života na svakih pet tisuća pregleda, a tek je sedam posto točno odgovorilo da se broj spašenih života kreće u rasponu od jednog do pet života.

Slični su rezultati bili i kod pretraga za rak debelog crijeva. Oko 80 posto ponovno je precijenilo broj života koji se spašavaju tom metodom.

Nešto više od 80 posto pacijenata precijenilo je i koliko se prijeloma kuka sprječava preventivnom medikacijom. Podaci pokazuju da se spriječi oko 50 prijeloma na svakih pet tisuća osoba koje uzimaju lijekove za jačanje kosti.

Zdravstvene službe uglavnom preporučuju testiranje i uzimanje preventivnih lijekova no ne kažu pacijentima stvarni razmjer koristi od njih, kažu autori istraživanja.

"Mislim da je to dovelo do toga da ljudi idu na testiranja ili uzimaju preventivne lijekove u većem broju nego što bi bio slučaj da su dobili informacije na smisleniji način", kaže voditelj istraživanja Ben Hudson. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter