Pacijenti odsad mogu prijaviti nuspojave na lijekove

Ilustracija (E. STRENJA)
Ilustracija (E. STRENJA)

Od ukupno 1.322 prijava nuspojava na lijekove, koliko ih je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) evidentirala tijekom 2010. godine, samo sedam slučajeva nuspojava prijavili su sami pacijenti. Ovakva praksa (ne)prijavljivanja nuspojava od strane pacijenata postaje prošlost, jer je Agencija ovog tjedna, prva u svijetu, započela s korištenjem aplikacije Uppsala Monitoring Centra, suradnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja vodi svjetsku bazu nuspojava. 

Pacijenti odsad svaku sumnju u nuspojavu lijeka, bio to osip, lupanje srca, vrtoglavica, mučnina ili neka teža nuspojava, mogu prijaviti putem interneta. Aplikacija kojom se to omogućilo dostupna je na internetskim stranicama HALMED-a (www.halmed.hr) u dijelu Za pacijente/On-line prijava sumnje na nuspojavu. Već u prva dva dana primjene nove aplikacije, svoje je sumnje u nuspojave lijekova prijavilo deset pacijenata.

HALMED je u ožujku ove godine u Nizozemskoj izabran u uži krug od nekoliko zemalja koje će prve imati priliku testirati i implementirati aplikaciju Uppsala Monitoring Centra (UMC) za on-line prijavljivanje sumnji na nuspojave od strane pacijenata. Ovog tjedna iz UMC-a je stigla potvrda da je upravo hrvatska agencija za lijekova prva završila s implementacijom aplikacije UMC-a i počela je koristiti.

- Ponosni smo na ovaj uspjeh i pozivamo sve korisnike lijeka koji sumnjaju da su iskusili nuspojavu na lijek da je prijave HALMED-u - poručila  je ravnateljica HALMED-a Viola Macolić Šarinić, zadovoljna time što je Hrvatska time smještena u sam europski i svjetski vrh u praćenju nuspojava. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter