Pacijent u Istri, lijecnik Hitne u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tko je kriv za sadašnje stanje s hitnom medicinskom pomoci - ne znam. Ali nitko nije nevin. Nije to od jucer i nemojmo biti iznenadeni." Culi smo to od lijecnika pazinske hitne medicinske pomoci dr. Ivora Kovica koji je pojasnio zbog cega je hitna bitna na tribini o reorganizaciji Hitne medicinske pomoci u Istri, održanoj u srijedu navecer u Spomen domu.

Skup kojem su se odazvali lijecnici i gradani organizirala je Gradanska inicijativa, pokretac peticije za financiranje dodatnog tima HMP za Pazin, Porec i Labin.

- Da li nam je bilo dobro u starom sustavu? Nije, nastavlja Kovic, koji je dao ostavku na funkciju voditelja pazinske ispostave. Bili smo stalno u minusu, improvizirali smo. I onda se pojavila nada 2009. godine. Zove se reorganizacija hitne medicinske pomoci.

Predložena je profesionalizacija posla, a Pazinu je namijenjen jedan tim s lijecnikom (što je bilo i do tada), jedan tim sa sestrom i vozacem (T2) te hitan bolnicki prijem. Za Rovinj, Porec, Labin i Umag takoder je pored tima s lijecnikom predložen i T2.

Medutim u listopadu 2011. uslijedio je hladan tuš. Nitko više ne spominje T2 niti hitan bolnicki prijem za Pazin. Nažalost za stanovnike Pazinštine prakticki je sve ostalo isto - jedan tim s lijecnikom za 532 cetvorna kilometra. I dalje voda ide u krivom smjeru.

Ne tražimo space shuttle nego minimum. Ima li novca? Ja mislim da ima. Primjer je Primorsko-goranska županija koja financira T2 na Krku i u Crikvenici, veli Kovic i naglašava da u Istri ne možemo biti ponosni na istarski model hitne, a kamo li da dopustimo da se on proširi na Hrvatsku.

Njegova kolegica, Helena Vlacic, voditeljica labinske ispostave HMP naglašava da im u Labinu hitno treba Tim 2, i to prije Božica. Culi smo na tribini da je nedavno druga lijecnica (iz pripravnosti) pozvala policiju da je vozi na intervenciju, jer nije bilo drugog vozila. Prva ekipa bila je na terenu a moralo se otici odmah.

- Vikendom obavimo od 40 do 50 pregleda, a cetiri obiteljska lijecnika više ne žele dežurati. Ne znam kako cemo dalje. O turistickoj sezoni ne želim niti razmišljati. Istra je imala ove godine tri milijuna turista. Zar je puno ako se izdvoji za cijelu Istru 4,5 milijuna kuna za Timove 2? Zar pitamo previše? Mislim da ne, zakljucuje labinska lijecnica.

- Ali nitko od nas to još nije dobio, nego su donijeta neka polurješenja, koja ne mogu funkcionirati - kao što je mjera pripravnosti. To je medicinska sestra koja zove lijecnika iz pripravnosti u slucaju hitnoce. Ali ja živim u Rijeci i mene ne može zvati.

U Labinu su takoder cetiri lijecnika iz Rijeke, dakle pripravnost pada u vodu. Zaposlit ce nam u Pazinu dvije medicinske sestre. Za 24-satno dežurstvo Tima 2, potrebno je pet sestara i pet vozaca. Što ce sestra sama na hitnoj? To je horor prica. Što ona može sama napraviti kada ne smije upotrijebiti niti defibrilator zbog zastarjelih zakona, kaže Kovic. (Piše Jasna ORLIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter