Pacificki otok šokiran prvom pljackom banke u povijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otocic Aitutaki u južnom Pacifiku duboko je šokiran prvom pljackom banke na svojem teritoriju, kojom su nestale dugogodišnje uštedevine njegovih stanovnika, priopcile su u cetvrtak vlasti.

Lopov ili više njih prošloga su tjedna pod okriljem noci došli u lokalnu poslovnicu banke Cookova Otocja i ukrali 200.000 novozelandskih dolara (oko 116.000 eura), što je gotovo sva uštedevina oko 2.000 stanovnika Aitutakija, kazao je John Baxter, gradonacelnik tog otoka, jednog od petnaest njih koji pripadaju Cookovu Otocju.

Policijski tim poslan je na mjesto dogadaja iz Rarotonge, prijestolnice Cookova Otocja, kako bi proveo istragu.

"Mi smo zajednica od 2.000 ljudi. Svi se znaju medusobno, manje ili više", kazao je Baxter, zbog cega on izražava sumnju da je to djelo nekog lokalnog momka ili više njih.

Policija istražuje mogucnost da su lopovi stigli brodom, dodao je gradonacelnik. "Policija se raspituje o brodovima koji su napustili otok".

Aitutaki, smješten 3.200 kilometara sjeveroistocno od Novog Zelanda ima manje od 17 cetvornih kilometara te privlaci brojne turisticke brodove zbog predivnih koraljnih grebena.

Krada je duboko šokirala stanovnike, dodaje Baxter. "Banka Cookova Otocja pripada svima. Svi stanovnici, od starih baka do školaraca, u njoj su držali svoju uštedevinu", kazao je.

Cookovo Otocje obuhvaca petnaest otoka i ima samostalnu upravu u "slobodnom savezu" s Novim Zelandom.


Podijeli: Facebook Twiter