Pačići patroliraju, a Ribice hrane ptice

Plastičnim čepovima do skupih lijekova
Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Nakon buzetskih osnovaca i srednjoškolaca, mališani predškolskog uzrasta također kroče putem eko statusa. Prije nekoliko godina dobile su ga Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" i Srednja škola Buzet, a sada je i Dječji vrtić "Grdelin" započeo s pripremom dokumentacije za dobivanje statusa eko vrtića.

Sedam koraka do eko vrtića

U sklopu petog izdanja Dana otvorenih vrata u vrtiću su priredili predstavu "Zelena boška" na buzetskom govoru koja je tematski i sadržajno još jedna aktivnost osmišljena s ciljem poticanja pozitivnih stavova i pozitivnog odnosa djece prema okolišu. Predstavom su odgojiteljice djeci na zanimljiv, kreativan i primjeren način ukazale na važnost očuvanja i zaštite okoliša.

- Postupak dobivanja statusa eko škole, odnosno eko vrtića podrazumijeva metodologiju od sedam koraka koje vrtić mora provesti odnosno ispuniti, a udruga Lijepa naša, nacionalni koordinator u Hrvatskoj, odobriti nakon čega vrtić dobiva povelju o eko statusu, rekla nam je pedagoginja Irena Mikac.

Već je osnovan Eko odbor vrtića kojemu je prethodio inicijalni sastanak s ciljem upoznavanja članova sa zadacima i aktivnostima koje će se realizirati uz njihovu pomoć te je naglašena potreba kontinuirane suradnje vrtića i predstavnika odbora. Članove Eko odbora čine ravnateljica, odgojiteljice, predstavnice stručnog tima, predstavnice tehničkog i administrativnog osoblja, predstavnici roditelja, predstavnici lokalne zajednice, javnih i drugih poduzeća te predstavnici udruga koje se bave pitanjima okoliša, a  djeluju u Buzetu.

Važnu ulogu u programu, napominje Mikac, imaju djeca, a osobito Eko patrola koju su oformila djeca starije odgojne skupine Pačići, zadužena za praćenje stanja okoliša u prostorijama i izvan vrtića. Djeca primjerice nadgledavaju jesu li svijetla upaljena u sobama kada nema nikoga, je li otpad izvan kanti, je li papir u odgovarajućoj kutiji za kartonsku ambalažu, je li slavina zatvorena.

Vrtić se uključio u projekt "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" koji provodi udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Dosad je uz pomoć roditelja sveukupno sakupljeno oko 100 kilograma tih čepova. Osim što ova aktivnost ima ekološku vrijednost, ona je i hvalevrijedno humanitarno djelo jer će se novcem od prikupljenih čepova kupiti lijekovi za oboljele osobe.

Kućice od plastičnih boca

- Djeca su zajedno s roditeljima u vrtić donosila vreće čepova te s oduševljenjem punila kutije i hvalila se količinom sakupljenih čepova različitih boja, prenijela nam je Mikac.

Eko sadržaje upotpunila je skupina Ribice vrtića "Grdelin". Vrijedne dječje ručice uz pomoć odgojiteljica izradile su hranilice za ptice od recikliranog materijala; plastičnih boca, stiropora i čepova. Originalnu i kreativnu hranilicu postavili su na drvce u dvorište vrtića.

- Radili smo kućice za ptice, stavili pšenicu i sjemenke, pa su došle ptice sjenice, rekla je malena Dora Majer. Simon Mikolavčić se nadovezao te pojasnio da su kućice napravili od plastičnih boca kao i da su ptice došle po sjemenke jer zimi ne mogu naći hranu u prirodi.

- Djeca su proširila spoznaje o načinima brige za ptice, imenovala i prepoznavala ptice u okruženju te razvijala pozitivne stavove i odnos prema životinjama, istaknula je odgojiteljica Sabina Jerman. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter