Pablo Picasso: Godine na Azurnoj obali


S početkom u 19 sati, večeras u Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvara se izložba jednog od najosebujnih staraoca 20. stoljeća, velikog Pabla Picassa. Po riječima organizatora izložbe, djelatnika bledske galerije "Deva Puri", ova bi izložba javnosti trebala predstaviti do sada najmanje istraženo područje u slikarevom opusu - ono keramike.

Naime, izložba pod nazivom "Pablo Picasso: Godine na Azurnoj obali", nastala je temeljem triju zasebnih zbirki i čini je šezdesetak keramičkih predmeta, predmeta od srebra te plakata koje je Picasso stvarao u povodu godišnjih izložbi keramike u selu Vallauris na jugu Francuske. Svi izloženi eksponati, vrijedno je istaknuti, nastali su u razdoblju između 1947. i 1971. godine.

- Pablo Piscasso keramiku je stvarao na spontan i zaigran način. Za razliku od grafičkog opusa, gdje je ostajao u "crno-bijelom" svijetu, s keramikom je otkrivao široke palete boja. U Picassovom su svijetu vaze, vrčevi, tanjuri, zdjele, keramičke pločice te drugi predmeti koje je oblikovao i oslikao, dobili dimenziju platna. Upravo je to glavni razlog zbog kojeg keramiku na predstojećoj izložbi promatramo istovremeno kao skulpture i slike", piše, između ostalog, u pratećem materijalu nove rovinjske hit izložbe "Pablo Picasso: Godine na Azurnoj obali". (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter