Paar: Znanost i vjera nisu u sukobu

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Zastupajući tezu da su znanost i vjera u skladu, a ne u sukobu, u srijedu je u Puli dva predavanja na istu temu održao akademik, fizičar Vladimir Paar - popodnevno na pulskom sveučilištu i večernje u Domu hrvatskih branitelja.

Citirajući pojedine izjave Alberta Einsteina i Isaaca Newtona koji su savršenstvo i sofisticiranost prirodnih zakona pripisivali Bogu, nije mimoišao ni drugačija stajališta, poput onog Stephena Hawkinga.

- Svi se slažu da se sve odvija po prirodnim zakonima. No, kako su nastali prirodni zakoni? Postoje tri škole mišljenja, a namjerno neću reći da jedna bolja od druge odnosno treće. Uvijek treba cijeniti svačiji pogled i mišljenje, uvjerenje, postupak, i nikad ne gledati svisoka.

Jedni misle da je u trenutku "nula", prije 13 milijardi i 800 milijuna godina, Bog stvorio materiju, energiju i vrijeme eksplozijom iz jedne točke; drugo mišljenje, koje je prevladavalo u 19. stoljeću, tvrdi da je svemir vječan, kao i materija koja je stvorila prirodne zakone, dok treći pogled zagovara Stephen Hawking, koji od četiri fundamentalne sile u svemiru posebno izdvaja tajanstvenu silu gravitacije, odnosno gravitacijsko polje kao ono koje je stvorilo prirodne zakone.

Osim fizičara i matematičara Isaaca Newtona (koji je bio i teolog, alkemičar i astronom), Paar je citirao Einsteina koji je kazao da "svako istinsko bavljenje znanošću vodi u religiju  i Bogu", kao i njegovu izjavu "Bog se ne kocka" koju je Einstein izrekao u raspravi s Nielsom Bohrom o kvantnoj fizici.

Paar je izdvojio i primjer belgijskog svećenika, matematičara i astronoma Georgesa Lemaitrea, koji je idejom o širenju svemira iz izuzetno zbijenog stanja inspirirao teoriju velikog praska, te utjecao na promjene ondašnjeg Einsteinova mišljenja, kao i oca genetike dominikanskog redovnika i znanstvenika Gregora Mendela, koji je svojim životom i djelom pokazao da vjera i znanost mogu biti u skladu.

Gostovanje akademika Vladimira Paara, znanstvenika i autora velikog broja knjiga i publikacija u zemlji i inozemstvu, organizirali su pulsko Sveučilište i pulska podružnica Hrvatske matice iseljenika.

"Žene su biološki nadmoćnije od muškaraca"

Na koncu Paarovog predavanja, u dijelu o genima i genomima, studentska pitanja usmjerila su se prema razlikama žena i muškaraca, a Paar je evocirao stajališta jednog nizozemskog psihologa s amsterdamskog sveučilišta. Taj je psiholog tvrdio da su žene biološki nadmoćnije (duže žive, imaju jači imunitet), nemaju psihološku potrebu za dokazivanjem te, za razliku od muškaraca, ne pate od kompleksa manje vrijednosti, dok se muškarci zbog stvarne inferiornosti guraju u politiku i biznis.

Nitko nije pritom evocirao duhovitu misao velikog ruskog pisca Valentina Katajeva: "Nije važno je li žena pametnija od muža, ako on to ne shvaća".(Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter