Pa zar više nikom nije do pjesme?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blaženi crni fondovi, misli si možda neki domaci muzicki pregalac dok sjetan bulji u prazan zaslon svog mobitela, uzalud cekajuci da mu se javi koji visoki stranacki dužnosnik i upita ga za zdravlje oko novih izbora. Ali poziva nema, ne zove ni visoki stranacki dužnosnik, ne zove cak ni glasnogovornik, a i onaj ušljivi menadžer, koji ga je nekad stalno opsjedao iskljucio mobitel. Pa zar više nikom nije do pjesme? Ni u predizborno vrijeme, kad se i tako svi lažemo i muljamo i pravimo da je sve u redu?

Možda i nije baš tako crno za glazbenike u osvit novih, još jednih sudbonosnih izbora, bit ce naravno nešto pjesme i plesa, ali kako sad stvari stoje, dvije najvece stranacke grupacije, Kukuriku i HDZ, nece angažirati nikoga od glazbenika u svojim predizbornim kampanjama. Što se tice Kukurikua, koji to nije, naravno, jer pod tim se imenom nece glasati za koaliciju SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, to je izvjesno.

Potvrdila nam je to glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak, našalivši se da ce oni svi zajedno pjevati. Ili možda kukurikati. Što se tice pak HDZ-a, tamo su zakopcani do grla. Njihova glasnogovornica Suncana Glavak nije ni glasno, a bogme ni govornica, pa smo, kao i mnogi drugi koji su pokušali izvuci bilo kakvu informaciju iz HDZ-a, ostali za nju uskraceni. Ali posredno, kontaktiravši izvodace, može se steci dojam da HDZ ovoga puta nece angažirati nikoga.

Brod koji tone
A što je onda s Miroslavom Škorom, estradnom perjanicom HDZ-a, pa cak i njihovim nekadašnjim kandidatom za gradonacelnika Osijeka i nositeljem izborne liste za tamošnje izvanredne izbore? E, i on je napustio brod koji tone, pa ce svoje glasnice staviti u službu ni manje ni više nego Glavaševa HDSSB-a. To nam je potvrdio glavni tajnik te stranke Ivan Drmic, koji je uz novopecenog Škoru najavio još i Kicu Slabinca i repera Shortyja, uz još sijaset domacih snaga u vidu tamburaša i ostalih. Time HDSSB ujedno ostaje jedini koji još uvijek snažno povezuje politiku i pjesmu. Možda bismo njima mogli pridodati i HSS, ali oni ce se uglavnom osloniti na kulturno-umjetnicka društva - KUD-ove - valjda u strahu od gubitka glasacke baze nakon produciranja široke lepeze politickog oportunizma. I uostalom, KUD-ovi su i jeftiniji.

Što je onda s Jacquesom Houdekom? I on se upisao u anale predizbornih kampanja pjesmuljkom "HDZ zna". Mnogima još u ušima odzvanjaju stihovi: "Jer HDZ zna, HDZ zna // I slobodu hvala Bogu nam ostvarila / citav svijet nam prizna i to pozdravlja / U Europu ide naša Hrvatska / Jer je vodi onaj koji zna." Ni on nece nastupiti predizborno, što nam je sam potvrdio.

Pa zar ni Colonija? Svi se još uvijek sjecamo zagrljenih Indire i Jadranke na zadnjem opcem saboru HDZ-a, a i pjesme "Svijet voli pobjednike", koju su mnogi, ne samo hadezeovci, htjeli za svoju himnu. Sudeci prema Tomislavu Jelicu, ništa ni od njih. Iako nam je tocno rekao da se te stvari ponekad ne znaju do zadnjeg dana, a kampanja, iako ce biti najkraca do sada, još nije službeno ni pocela, Colonia ipak nece predizborno nastupiti. Nekih upita je bilo, ali ocito ništa dovoljno zanimljivo za bend koji ocito ne želi jeftino prodavati svoj ugled. Što znaci da je HDZ na zadnjem saboru još uvijek imao para za muziku.



Grupnjak sa strankama

A o ugledu nam je nešto rekao Damir Urban, koji ipak ne može jasno odijeliti profesionalizam od osobnog moralnog stava, ili barem pitanja dobrog ukusa, kako to mnogi cine. "Problem je kod tih nastupa što uvijek nastupaš za neki kolektiv, a u svakom kolektivu ima i dobrih i loših. Jedini put kad sam nastupao za nekoga bilo je to za Ivu Josipovica i tad je to bilo baš za njega. Ali odavno sam protiv toga da se miješaju glazba i politika", rezolutan je Urban, koji priznaje da je bilo nekih neslužbenih kontakata, ali da je on još i puno prije izbora dao do znanja da ne svira u kampanjama. A tko ga zove? "Pa desni me ni ne zovu, a lijevi sad znaju moj stav", kaže Urban.

Politiku nemiješanja muzike i politike propagira i grupa Magazin. Barem tako kaže njihov Ante Miletic, koji nam je rekao da je ponuda definitivno bilo, ali da oni nece nastupiti ni za koga. Isto govori i menadžerica i promotorica Gibonnija Lidija Samardžija, pa menadžer Jelene Rozge Pero Kozomara, pa menadžerica Maje Šuput Katarina Kolar... A nije ni Goran Karan daleko, dapace.

"Imam taj privilegij, da se tako izrazim, da ne moram ulaziti u politicku kampanju, jer dosta radim, nešto i vani, komponiram, produciram..., a takve nastupe i ljudi dosta negativno percipiraju. Ja jesam covjek od ideje, ali ipak ne vidim na ovoj našoj sceni koga podržati, kaže Karan, a na pitanje za koga bi onda nastupao, pa možda onda i besplatno, kao iz topa ispaljuje: "Za Mahatmu Gandhija! Uostalom, moje pjesme su uglavnom o ljubavi dvoje ljudi, a ovo sa strankama je vec grupno, ha, ha", završava Karan.



Koliko para, toliko muzike
Jedan od onih koji ipak još uvijek vjeruje u to da se muzikom može nešto promijeniti je pjevac Giuliano, koji ce po tradiciji nastupiti za HSP, ciji je i clan. Ili ako baš ne vjeruje, barem se nada. Bit ce to najkraca predizborna kampanja ikad u povijesti hrvatske države. Po nekim pokazateljima bit ce i najizvjesnija. I iako bi se iz ove prilicno skromne glazbene ponude u njoj na prvu moglo zakljuciti da su politicke stranke shvatile da im miješanje s glazbenicima nije potrebno, to naravno nije tako. Nešto postroženi kriteriji oko financiranja stranaka i predizbornih aktivnosti, nešto u strahu velikih oci, i eto suspenzije predizborne muzike pod parolama o osluškivanju naroda umjesto ispraznog skakutanja. Ili jednostavnije - koliko para, toliko muzike.

A glazbenici? Oni su tu najviše izgubili, jer ako izbori i nisu tako cesti, lijepo se na njima dalo omastiti brk. Tek im kao mala utjeha može poslužiti blizina novogodišnje noci, u kojoj se još uvijek mogu okrenuti lijepi novci. Za one koji su si uspjeli srediti gažu. Ostali mogu sjesti i plakati ili nadati se nekom novom boljem vremenu. Novom, novom, novom vremenu.


Podijeli: Facebook Twiter