Pax Americana gubi moć?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Transformacija moći, kraj zapadne hegemonije i opstanak Pax Americane" naziv je predavanja koje će večeras u 19 sati u premanturskoj 'Školi' na placu, uz slobodan ulaz, održati politolog prof. Vlatko Cvrtila.

Dekonstrukcija geopolitičkog poretka hladnog rata oblikovala je novi globalni poredak u kojemu je opstala jedna velika sila - SAD. Iz sustava hegemonije koja se ostvarivala unutar vojno-političkih blokova, ušli smo u sustav koji su mnogi autori nazvali Pax Americana i koji obilježava dominacija SAD-a. U posljednjih 20-ak godina svjedoci smo usporedne egzistencije poretka hegemonije i poretka Pax Americane.

Postavlja se pitanje kakva je danas situacija vezana uz oba poretka, te što se može očekivati u budućnosti. Čini se kako upravo ulazimo u novo razdoblje međunarodne promjene moći koja bi mogla rezultirati novim svjetskim poretkom. Recesija i svjetska financijska kriza uvelike utječu na taj proces. SAD izgledaju pogođene transformacijama, a moć kao da se pomalo prelijeva njihovim protivnicima. U predavanju će se prof. Cvrtila koncentrirati na elemente moći koji su održavali transatlantske strukture i njihovu dominaciju 70-ak godina, te na elemente koji ugrožavaju te strukture i smanjuju njihovu moć u međunarodnom poretku.

Vlatko Cvrtila doktorirao je međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a na istom fakultetu od 1989. do 2013. predavao je kolegij Politička geografija i geopolitika. Danas je dekan i vanjski predavač na Veleučilištu VERN, a uz to, predaje na doktorskom studiju "EU i regionalna suradnja" Sveučilišta u Osijeku; izabrani je gost-profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, gost-predavač na ljubljanskom Fakultetu za družbene vede te preddiplomskom i diplomskom studiju Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Među ostalim je i član je Atlantskog vijeća Hrvatske. Samostalno je objavio jednu knjigu i dvije u koautorstvu te mnoštvo znanstvenih radova u međunarodno priznatim časopisima, publikacijama i zbornicima. Stalni je komentator vanjskopolitičkih tema u hrvatskim i stranim medijima. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter