P. Uvala: Kakvoća vode bolja, crvena zastava ostaje

Crvena zastava na plaži u Pješčanoj Uvali (D. MEMEDOVIĆ)
Crvena zastava na plaži u Pješčanoj Uvali (D. MEMEDOVIĆ)

Drugo uzorkovanje vode na plaži u Pješčanoj Uvali kraj Pule obavljeno u četvrtak pokazalo je da je poboljšana kakvoća vode, odnosno da je značajno smanjen broj kolonija Escherichie coli koja je ispod graničnih vrijednosti vode za kupanje, saznajemo od Ljiljane Dravec, voditeljice Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije. Radi potvrde rezultata ovlašteni laboratorij danas je obavio i treće uzorkovanje mora, a tijekom današnjeg dana bit će gotov i nalaz o broju crijevnih enterokoka u drugom uzorkovanju.

Prilikom drugog uzorkovanja nije bilo vidljivog onečišćenja niti se osjetio neugodan miris. Podsjetimo, do onečišćenja mora u Pješčanoj Uvali došlo je tijekom jake kiše u srijedu kad su se zbog preopterećenja sustava izlile fekalne vode iz šahta prije crpne stanice sustava javne odvodnje Pula - centar.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije prvo uzorkovanje proveo je isti dan, a rezultati su pokazali da je razina Escherichije coli viša iznad dopuštene i na plažu je izvješena crvena zastava koja znači zabranu kupanja. Ipak, mnogi su se turisti unatoč jasno istaknutim oznakama zabrane i upozorenjima spasilaca na plaži kupali u zaljevu. Fekalne vode predstavljaju opasnost za izbijanje zaraznih crijevnih bolesti te je kupanje u moru gdje je došlo do izlijevanja fekalnih voda rizično za zdravlje, a rizik je veći što je kupanje bliže izvoru izlijevanja otpadnih voda.

Dravec kaže da se nada da će zastava tijekom vikenda biti uklonjena, no kupače se i dalje upozorava da se radi zaštite vlastitog zdravlja ne kupaju na navedenoj plaži do konačnih rezultata ispitivanja. (T. GRBIĆ; snimio D. MEMDOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter