WP: NSA redovito prekoračivala ovlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) kršila je pravila privatnosti i prekoračivala svoje ovlasti "tisućama puta godišnje" od 2008. godine, objavio je u četvrtak Washington Post pozivajući se na internu istragu i druge tajne dokumente.

Većina prekoračenja ovlasti odnosila se na neovlašteno praćenje Amerikanaca i stranaca u Sjedinjenim Državama, što je ograničeno zakonima i izvršnim uredbama, piše list.

Pogreške NSA kreću se u rasponu od teških kršenja ovlasti do tipografskih pogrešaka koje su rezultirale slučajnim presretanjem e-mailova i telefonskih poziva, stoji u izvješću.

Post navodi da su dokumenti na koje se poziva dio materijala koji je osigurao bivši suradnik NSA-a Edward Snowden, slavni zviždač kojega je SAD optužio za špijunažu. Snowden je dobio azil u Rusiji ranije ovog mjeseca.

List navodi da je primjerice unutarnja istraga NSA, čiji su rezultati objavljeni u svibnju 2012. godine, pokazala da je u prethodnih 12 mjeseci bilo 2776 incidenata neovlaštenog sakupljanja, spremanja, pristupanja ili distribucije pravno zaštićenih komunikacija. Post navodi da većina tih prekoračenja ovlasti nije bila namjerna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter