Pé Na Terra načela, a Gustafi dokrajčili publiku


Trg maršala Tita, zahvaljujući Festivalu mediteranske narodne glazbe "Sete Sóis Sete Luas" (Sedam Sunca Sedam Mjeseca), u petak navečer, bio je mjesto dobrih vibracija. Trg je oživio etno ritmom, kojeg bez obzira odakle publika dolazila, svi razumiju, te sudeći po reakcijama i plesu, vole.

Dolaskom na pozornicu skupine Pe’ Na Terra, Rovinj se preselio u Portugal. Jer, uporabom flaute, harmonike, udaraljki, gajdi, bubnjeva i gitara, skupina glazbenika pokazala je ono najbolje i time odala počast bogatoj glazbenoj tradiciji svoje zemlje. 

Inače, autentične su i "starinske" zvuke Portugala, uporabom, između ostalog i električne gitare, osuvremenili te večernji koncert, uz odličnu komunikaciju s publikom, pretvorili u veliku zabavu na otvorenom.

Valja istaknuti, i da je riječ o relativno mladoj skupini, nastaloj 2005. godine, koju odlikuje snažno usmjerenje na  istraživanje, prikupljanje i interpretiranje tradicionalnih  portugalskih tema koje potom oblikuju u izvorne skladbe. 

Na svojoj  prvoj velikoj turneji, godinu dana po osnutku grupe, obišli su cijeli Portugal i Španjolsku, a samo dvije godine kasnije snimili su i prvi album, čime su odali glazbenu počast velikom portugalskom  kantautoru José Afonsu, čije su skladbe predstavili i u Rovinju.

E, da. Nije dugo trebalo da Gustafi, inače predstavnici Hrvatske na Festivalu, "odrade" svoje i zapale posjetitelje. Uigrani kao obično, pod dirigentskom palicom Edija Maružina, osim na ples publiku su "natjerali" i na zborsko pjevanje. Jedino, što je "ometalo" koncentraciju na plesne korake i riječi pjesama, bio je gost iznenađenja, koji je zahvaljujući front manu, Maružinu "pojačao" nastup Gustafa. Riječ je bila o Luisu Banilli, jednom od ponajboljih jazz trombonista na svijetu, skladatelju i profesoru glazbe, u kojeg su bile uperene brojne kamere i fotoaparati. Banilli, se na to nije obazirao, stopio se s glazbom Gustafa, i ujedno s drugim članovima banda, pokazao i zavidno plesno znanje. Dakle, kao i obično kako to biva s Gustafima - efektno, zabavno plus Luis Banilla.

Kada je riječ i samom Festivalu, valja istaknuti i da je ovo njegova 23. edicija. Inače, promovira se putem Mreže za kulturu u 33 gradova, u jedanaest  različitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog područja- Brazilu, Cabo Verde, Francuskoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Maroku, Portugalu, Španjolskoj, Sloveniji, a od 2008. godine u  Hrvatskoj i Rovinju. "Sete Sóis Sete Luas"

predstavlja projekte narodne glazbe, uličnog kazališta i likovne umjetnosti, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture.

Uz nastupe dva banda, Trg je oživio i mediteranskim gastonomskim štihom za kojeg su se pobrinuli djelatnici Maistre i Udruge Agrorovinj, prezentacijom i ponudom maslinovih ulja i vina, te poljoprivrednih proizvoda. Uz glavnog organizatora manifestacije, Associacao Cultural Sete Sois Sete Luas, rovinjski suorganizatori bili su Turistička zajednica Rovinj, Grad Rovinj, Istarska Županija, te Edi Maružin iz grupe Gustafi. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter