Ozzy Osbourne: Nije mi jasno kako sam još uvijek živ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjevač legendarne heavy metal grupe Black Sabbath Ozzy Osbourne, poznat pod nadimkom Princ tame (Prince of Darkness), u nedavnom je intervjuu za Daily Mail rekao da je bio loš otac, grub muž te da mu nije jasno kako je još uvijek živ s obzirom na način života kakav je živio.

Ta 65-godišnja heavy metal ikona prošao je i radio sve i svašta - od alkohola, droge, nesreće s motornim vozilima, pokušaja samoubojstva i ubojstva, policijske stanice, ugrožavanja životinja, a trenutno se sprema za nastup Black Sabbatha u Hyde Parku 4. srpnja nakon njihovog uspješnog povratničkog albuma "13" koji je zasjeo na broj jedan glazbenih ljestvica diljem svijeta.

- To je suludo. Trebao bih biti mrtav. Ne znam zašto nisam. Većina ljudi koji su izvodili iste ludosti su mrtvi. Padao sam niz stepenice, kroz balkon... Jednom sam iskočio kroz hotelski prozor misleći da sam u prizemlju, a bio sam na drugom katu. Završio sam u grmlju ruža. Nisam zadobio niti jednu ogrebotinu. Nisam mislio da ću doživjeti 40., a kamoli 60. Ne postoji razlog na zemlji zbog kojeg bih još uvijek trebao biti živ. No, jesam. Mora da me netko čuva, rekao je Osbourne.

Ozzy je 2010. bio na sekvenciranju genoma jer je, kazao je, želio doznati zbog čega još nije mrtav i ima li specijalni DNK. "Izašli su s hrpom papira... nisam razumio pola toga, no nigdje nije pisalo - mrtav", kazao je Ozzy uz smijeh za Daily Mail.

Kokain i cuga su jaja i slanina u svijetu ovisnika - savršena kombinacija

Ozzy je prvo bio oženjen Thelmom Reese s kojom ima Jessicu i Louisa, a sa sadašnjom Sharon ima Kelly i Jacka.

- Žalim zbog toga kako sam tretirao obje žene. Bio sam loš otac, grub muž i imao sam ego veličine Indije. Proveo sam desetljeća svog života kao potpuni idiot. Žalim zbog toliko toga da se pola toga za čime žalim ne sjećam. No, žene i djeca su ono zbog čega najviše žalim. Besmisleno je govoriti koliko mi je žao. Ne mogu to reći dovoljno puta. Sve što mogu napraviti jest ostati trijezan, rekao je.

Prije dvije godine, dok su Sabbati snimali album "13", Ozzy je ponovno počeo piti, i to žešće nego prije, iselio se iz obiteljske kuće i zamalo uništio brak nepovratno. Tad se mislilo da su njegov povratak alkoholu uzrokovale vijesti da osnivač grupe Tony Iommi ima rak.

- Nije istina. Nije postojao nikakav razlog osim onog da sam alkoholičar. Jednog dana pogledaš van, sunčano je, a ti znaš da ništa ne stoji između tebe i piva. Kreneš u tu divlju vožnju i na kraju pužeš po podu sobe sa željom da više ne ugledaš niti jedno svitanje dana. Uzimaš li kokain, možeš piti zauvijek. Kokain i cuga su jaja i slanina u svijetu ovisnika - savršena kombinacija. Jednostavno ne možeš prestati, priznao je Ozzy.

Dodao je da se jednog dana pogledao u ogledalo i pomislio "nikada više" te da se od tada trudi svaki dan.

Priznao je i da bez Sharon ne bi mogao ništa učiniti. Ozzy redovito ide na sastanke anonimnih alkoholičara za koje kaže da su jedini način da se održi na putu oporavka.

- Sharon mi uvijek kaže da sam prokleta budala i viče na mene kad pijem, no to me ne zaustavlja. Podupire me, svjesna je toga da je to bolest i da je to dio onoga što jesam, a ja sam jedini koji se može boriti s time. Jedini razlog zbog kojeg se trudim ne piti je taj što ne želim izgubiti ono što imam sa Sharon i djecom. Nitko ne može izliječiti ovisnika osim njega samoga, kazao je Ozzy.

Njih dvoje vjenčali su se 1982. dok je mu je bila menadžerica. Nastup u Hyde Parku neće biti samo trijumf Black Sabatha i Ozzyjevog opstanka na ovom svijetu već i 32. obljetnica njihovog braka.

- Još smo uvijek zajedno jer unatoč poteškoćama nismo odustajali. Da ste nas čuli kako se svađamo, pomislili biste da trebate zvati policiju. Bacamo i lomimo stvari okolo, a poslije se smijemo kao ludi, kaže Ozzy.

U ženskoj haljini urinirao na spomenik pa dobio zabranu ulaza u San Antonio

Muzika je ta koja je spasila njegov život pošto je u školi bio beznadan slučaj za kojeg se smatralo da će završiti u lokalnoj tvornici. No, 1967. oformio je prvi bend, a u roku od dvije godine nastao je Black Sabbath - skandalozni, glasni, tamni i dio eksplozije britanskih heavy rock bendova, među kojima su bili i Led Zeppelin i Deep Purple. Ozzyjeva luda persona (odgrizao je šišmišu glavu na pozornici, šmrkao lajne mrava, otpušten je 1979. iz benda jer je bio drogiraniji i pijaniji od ostalih članova benda) dala je svijetu heavy metala instan legendu.

Njegova solo karijera je također uspješna - Ozzfest (koji su osmislili njegova žena Sharon i sin Jack 1996.) još uvijek je jedan od najvećih rock festivala na svijetu.

- Nisam mislio da će Sabbathi potrajati. Mislio sam - jedan album i to je to, a onda natrag u tvornicu, stoga iskoristi najviše što možeš. No, nikad nije prestalo. I ja nikada nisam prestao. Nastavilo se, a ja sam još pio i partijao kao da nema sutra, otkrio je.

Pod utjecajem opijata 1982. uhvaćen je kako urinira na kenotaf, spomenik Teksašanima palim u bici za Alamo, obučen u ženinu haljinu jer je Sharon uklonila svu njegovu odjeću iz hotelske sobe da bi ga spriječila da izađe van. Završio je u zatvoru te mu je zabranjen dolazak u San Antonio.

- Nisu bili strašni policajci ili šerif, već lik koji je bio u ćeliji sa mnom. Bio sam zatvoren šest sati u maloj ćeliji s čovjekom koji je ubio svoju ženu, a ja sam bio našminkan i na sebi nosio dugu zelenu haljinu. Tad sam pomislio: Ajde, barem sam dogurao do 30-te, prisjetio se Ozzy.

U intervjuu se osvrnuo i na borbu njegove djece s ovisnostima. "U to vrijeme nisam ni o čemu mislio. Tijekom snimanja MTV-ove reality emisije non-stop sam pio. Bio sam u svom ludom svijetu, a Sharon je trebala biti i mama i tata te se sa svim tim nositi. Sjećam se kad sam Jacka upitao zašto to čini kada nikada nije morao raditi, brinuti te da ničega nije bio željan jer je sve imao. Odgovorio mi je: 'Probaj željeti tatu'. Zato znam da trebam ostati trijezan. Jack je već 11 godina trijezan, Kelly također napreduje. Imam dobru djecu".

Prisjetio se i toga kako je u rodnoj kući često sjedio na pragu kao mršavi 14-godišnjak pitajući se što će se s njim dogoditi.

- Netko tamo gore me stvarno voli, zaključio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter