Ožujak u kinu Vali: U iščekivanju digitalnog doba

'Zvijeri južnih divljina' Benha Zeitlina od 21. do 27. ožujka
'Zvijeri južnih divljina' Benha Zeitlina od 21. do 27. ožujka

Većinu filmova koji su ovih dana i u protekla dva mjeseca bili u žiži javnosti zbog Oscara već smo odgledali, neke smo vidjeli i prošlo ljeto na 59. Puli, kao i one koji nisu bili u toj kategoriji, a neke ćemo vidjeti i u ožujku. Na programu su i filmovi s lanjskog festivala, kao mađarsko-njemački "Vrata" Istvana Szaba, s Britankom Helen Mirren (na programu je od četvrtka do 6. ožujka), ili gvatemalska komedija "Marimbe iz pakla" Julia Hernandeza Corodona (od 1. do 5. ožujka). Od "oskarovaca" ćemo vidjeti američki "Zvijeri južnih divljina" (21. do 27. ožujka ), koji je imao četiri nominacije, a na kraju je ostao kratkih rukava, premda se očekivalo da bi najmlađa nominirana glumica, devetogodišnja Quvenzhane Wallis mogla trijumfirati jer cijeli film stoji baš na njenoj nestvarnoj ulozi, a režiser Benh Zeitlin je ime kojemu kapu skidaju i najrenomiranije kolege.

No, bolje je zapravo reći što nećemo još neko vrijeme gledati u Puli i na što odgovorni iz kina Valli, odnosno Pula Film Festivala, ukazuju u najavi programa za ožujak. Riječ je o tome da Pula, zajedno s još 27 kinodvorana u Hrvatskoj, očekuje okončanje javne nabave za kupnju digitalne opreme, koju je objavilo Ministarstvo kulture RH, a koja je postala standard u prikazivačkoj djelatnosti. To je ujedno i razlog što ne možemo, kao i ostali gradovi (a k tome nemamo ni Cineplex ni Cinestar), gledati neke hitove i filmove koji su snimljeni isključivo u digitalnoj tehnologiji, poput, recimo, "Ane Karenjine", "Lincolna", "Jadnika", "Ivice i Marice"…

No, za vjerovati je iz dosadašnje prakse da će se ono propušteno naći u popratnom programu ovogodišnje 60. Pule na Kaštelu, u Areni ili na nekoj od ostalih pozornica u gradu, što bi i dolikovalo velikoj svečanosti velikog jubileja festivala.

Vratimo se onome što ćemo u ožujku ipak gledati, a vrijedno je da se ukaže i ne propusti. Recimo zanimljiv omnibus "7 dana u Havani" (od četvrtka do 6. ožujka) s isto toliko slavnih autora i priča o Kubi koja je još uvijek "zarobljena" u prošlosti, a budućnost brzo kuca na vrata. Autori su: Laurent Cantet, Benicio Del Toro (koji je igrao Chea), Julio Medem, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabio, Pablo Trapero i Gaspar Noe, a zanimljivo je da se kao glumac, a ne režiser, pojavljuje Emir Nemanja Kusturica, koji je ranije sudjelovao u sličnim omnibusima s Jarmuschom, Wendersom i ostalim velikanima.

"Kraljevska afera" Nikolaja Arcela (od 7. do 13. ožujka ) je drama s kraljevskog danskog dvora gdje nešto smrdi u ljubavnom trokutu mlade kraljice, dvorskog liječnika i ludog kralja, a Nizozemci će nas podsjetiti na "Otmicu Heinekena" Maartena Treurnieta (od 15. do 20. ožujka), također istinitu priču o otmici svjetskog kralja piva 1983.

Ovaj je mjesec u znaku Ciklusa španjolskog filma koji započinje 7. ožujka u 19.20 sati filmom "Rođakinja Angelica" Carlosa Saure iz 1974. koji je dobio nagradu za režiju u Cannesu. Slijede, 14. ožujka u istom terminu "El Lazarillo de tormes" Cesara Fernandeza Ardavina iz 1960. (Zlatni medvjed u Berlinu), "Tajne srca" Montoxa Armendariza iz 1997. (21. ožujka) bio je nominiran za Oscara za strani film. Četvrti film iz ciklusa "Carolino putovanje" Imanola Uribea iz 2002. na programu je 28. ožujka, a osvojio je u Berlinu nagradu Kristalni medvjed kao najbolji film za djecu.

Kad je riječ o djeci, imat će u ožujku više razloga za odlazak u kino, a jedan od glavnih je "Žaboglavko Živko", danska animirana komedija Petera Dodda (sinkronizirana na hrvatski) koja igra od 21. do 27. ožujka. Ljetošnji doživljaj iz Arene "Ledenog doba 4: Zemlja se trese" može se ponoviti na matineji u subotu, 2. i nedjelju, 3. ožujka, dok odrasli mogu s djecom pogledati i američki "Carstvo velikog Oza" Sama Raimija (od 7. do 20. ožujka).

Za kraj - ne treba propustiti američki dokumentarac o kineskom umjetniku svjetskog glasa Aiju Weiweiju koji je zbog svog kritičkog stava prema vlastitoj državi i društvu zatvaran i cenzuriran, ali su mu ideje postale svjetska baština u arhitekturi i skulpturi. "Ai Weiwei: Never Sorry" na programu je od 22. do 27. ožujka. (Piše Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter