Ozračje mira i radosti velikog blagdana


Vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas su obilježavali taj veliki kršćanski blagdan u crkvama diljem zemlje, a svečano je bilo i u Peroju, gdje je u prijepodnevnim satima u crkvi sv. Spiridona bogoslužje vodio pulsko-perojski paroh Goran Petković. U crkvi su se okupili brojni vjernici kojima je nakon molitve i čitanja evanđelja paroh Petković pročitao ovogodišnju božićnu poslanicu Srpske pravoslavne crkve.

"Slaveći Božić u radosti i miru sa svim i svakim, učili smo se svetosti življenja i strahu Božjem. Pozdravom Mir Božji - Hristos se rodi na koji se otpozdravi Vaistinu se rodi, mi smo formirani kao narod mira Božjeg i dobre volje. To je naš veliki duhovni kapital. Umnožavajmo ga kroz pravilno i sveto slavljenje ovog velikog praznika!", dio je iz poslanice upućene vjernicima.

Paroh Petković je također svojom porukom vjernicima čestitao Božić.

- Naš život mora biti rukovođen Božjim blagoslovom. Želim da praznik sa svojim porodicama proslavite u toplom okruženju. Neka današnji praznik bude svima na radost, veličanje Gospoda i njegovog imena, rekao je paroh Petković, uz završnu poruku "Mir Božji, Hristos se rodi".   

Nakon službe i blagoslova, vjernici su si međusobno čestitali Božić te uzeli grančice badnjaka koje su ponijeli svojim kućama. Prije Peroja, danas je u jutarnjim satima božićno bogoslužje održano i u pulskoj crkvi sv. Nikole.  

Crnogorcima pravoslavne vjere, koji su 1657. doselili u Peroj, za vjerske obrede najprije je bila dodijeljena grčka pravoslavna crkva sv. Nikole u Puli. Zatim, 1788. godine, Perojci su od Mletačke Republike dobili dozvolu za gradnju svoje crkve. Današnji oblik crkva sv. Spiridona dobila je 1834. godine. U crkvi se čuvaju egzotične ikone i ikonostas iz 16. stoljeća s prikazima grčkih svetaca.

O zaštitniku sv. Spiridonu, čudotvorcu i trimituntskom episkopu kruže mnoge legende, a među njima i ona o smirivanju bijesne oluje da bi sretno doveo brodove u luku te je, stoga, zaštitnik mornara. Pored crkve se nalazi zvonik s kupolom, sagrađen 1860. godine, iza kojeg je smješteno pravoslavno groblje. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter