Ozracena hrana u okolici nuklearke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japan je potvrdio da je u prehrambenim proizvodima koji potjecu iz okolice nuklearne centrale Fukushime pronaden radioaktivni jod i naredio je da se prekine prodaja tih proizvoda, priopcila je u subotu Medunarodna agencija za atomsku energiju u Becu, a prenose svjetske agencije.

"Iako je vrijeme poluraspada radioaktivnog joda 8 dana, a raspada se za nekoliko tjedana, postoji kratkorocni rizik za ljudsko zdravlje ako apsorbirani radioaktivni jod ude u ljudski organizam", upozorava IAEA u priopcenju, a prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornik japanske vlade u subotu je kazao da su testovi otkrili radijaciju koja prelazi sigurnosnu razinu, koju su u Japanu odredile vlasti, u mlijecnim proizvodima iz blizine nuklearke u Fukushimi i u špinatu iz Ibarake, susjedne prefekture. Medutim, istaknuo je da pronadena razina radioaktivnih tvari ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje.

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da su u vodi iz vodovoda u Tokiju i u drugim gradovima pronadeni u subotu tragovi radioaktivnih tvari, ali u kolicini koja je ispod dopuštene razine, prenijela je agencija France Presse.

NOVI POTRES MAGNITUDE 5,9

Potres magnitude 5,9 zadesio je u subotu prefekturu Ibaraki, stotinjak kilometara sjeveroistocno od Tokija, objavio je americki geofizicki institut (USGS). Državna televizija NHK navodi da potres, koji se osjetio u Tokiju, nije izazvao štete.

Hipocentar potresa izmjeren je blizu površine, na dubini od 24 km. Brojni potresi zabilježeni su na sjeveroistoku Japana i obali Tihog oceana u Japanu nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka magnitude 9.

Japanske vlasti predvidjele su razmještanje vojnih i vatrogasnih postrojba koje ce neprekidno zalijevati reaktore centrale Fukushima, kako bi rashladile uskladišteno radioaktivno gorivo, objavilo je u subotu ministarstvo obrane. "Umjesto zalijevanja nekoliko minuta, pokrenut cemo snage koje ce neprestano izlijevati vodu", objasnio je Tochimi Kitazawa na konferenciji za novinare. Od cetvrtka vojni helikopteri i kamioni cisterne pokušavaju vodom napuniti bazen za deaktiviranje goriva reaktora, posebice broja 3 koji najviše zabrinjava.

Kamioni tokijskih vatrogasaca takoder su se poceli tijekom noci s petka na subotu izmjenjivati u centrali, u podnožju reaktora 3 oštecenog u eksploziji, ali izmedu dviju operacija ponekad prode dosta vremena. Vlasti ne znaju koliko je tocno vode ušlo u bazene. Tim bi se akcijama trebalo izbjeci prekomjerno zagrijavanje goriva i emisija visoko radioaktivnih tvari. Tehnicke ekipe tvrtke Tokyo Elctric Power rade na uspostavi elekticne energije da pokrenu pumpne stanice koje pune bazene.


Podijeli: Facebook Twiter