Oznaka vrhunske kvalitete vinu osporavanog imena

Aplikacije za oznaku IQ za teran iz 2013 znak da je zabrana terana neke obeshrabrila (ARHIVA)
Aplikacije za oznaku IQ za teran iz 2013 znak da je zabrana terana neke obeshrabrila (ARHIVA)

"Kao sorta koja se već stoljećima uzgaja u Istri i dio je istarske tradicije i identiteta, ulaskom u IQ obitelj teran će dobiti mjesto koje već dugo i zaslužuje. Znak IQ osigurava visoku kvalitetu proizvoda, a dodjelom tog znaka vinima proizvedenim od grožđa sorte teran želi se pridonijeti poticanju razvoja proizvodnje tog autohtonog vina, podizanju kvalitete te njegovoj promociji na domaćem i svjetskom tržištu".

Tim je riječima udruga Vinistra najavila prvu svečanu dodjelu IQ oznaka za istarski teran, koja će se održati večeras u Obrtničkom domu u Poreču.

Nakon gotovo trogodišnje procedure i višestrukih kontrola od vinograda preko podruma do gotovog proizvoda (jer, za razliku od malvazije, teran može dobiti oznaku IQ samo ako je odležao bar dvije godine), visoke standarde sustava kvalitete IQ zadovoljili su istarski terani iz vinarija Benvenuti, Bertoša, Cossetto, Cattunar, Dešković, Geržinić, Rossi, Tomaz, Marijan Arman i Zigante. Ovih deset vinarija moći će okačiti oznaku IQ na ukupno 76.647 butelja istarskog terana, od grožđa uzgojenog na ukupno 11 hektara vinograda.

Nad svečanošću kojom se istarski teran uzdiže na dosad najvišu kvalitativnu stepenicu u svojoj ukupnoj barem šeststoljetnoj povijesti, međutim, visi sjena još uvijek nedobivene bitke za pravo najpoznatijeg i u tradiciju najukorjenjenijeg istarskog crnog vina da i dalje nosi svoje povijesno i tradicijsko ime. Formalno, još je uvijek na snazi zabrana korištenja naziva teran za vino proizvedeno od grožđa sorte teran na području Republike Hrvatske, odlukom nadležnih tijela Europske komisije nakon slovenske zabrane istarskog terana u Sloveniji i udovoljenog slovenskog zahtjeva da se teran iz Istre pod svojim starim imenom prodaje na području Europske unije. Naknadnim intervencijama hrvatskog Ministarstva poljoprivrede u Bruxellesu uspjela se ishoditi dozvola da se istarski teran iz starih zaliha, zaključno s berbom 2012., do isteka zaliha prodaje pod svojim starim i jedinim ispravnim imenom.

Ova serija terana s oznakom IQ, na sreću, ne potpada pod zabranu jer se tu radi o odležanom teranu iz berbe 2011., dakle formalno o "starim zalihama", a ni sljedeća, u kojoj će se oznakom IQ okititi terani iz berbe 2012. koji zadovolje sve kriterije, neće imati problema s pravom na isticanje imena teran. Međutim, kad se dovrši postupak za teran iz ovogodišnje berbe, 2013., od koje počinje važiti apsolutna zabrana korištenja naziva teran, otvoreno je pitanje na što će se moći okačiti ili prilijepiti oznaka IQ ako se do tada pred tijelima EU-a, ili u dogovoru sa Slovencima, sadašnje neprihvatljivo stanje ne otkloni. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter