Oznaka izvornosti za istarski pršut

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Narodnim novinama br. 94 od 30. srpnja ove godine Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dalo je "Obavijest o zaprimljenom zahtjevu za registraciju oznake izvornosti naziva istarski pršut".

Na službenim web stranicama tog ministarstva objavljeni su "Specifikacija" i "Jedinstveni dokument" (drugi je dokument sažetak prvog) u kojima su opisani tehnologija proizvodnje istarskog pršuta i njegova povijesna utemeljenost na podrucju Istre.

Time je ucinjen pretposljednji korak u vec gotovoo dvoipolgodišnjem postupku registracije oznake izvornosti istarskog pršuta, a posljednji ce biti ucinjen kada po isteku 90-dnevnog roka za žalbu ministar u Narodnim novinama objavi Rješenje o registraciji oznake izvornosti za istarski pršut, i kada se ova delicija po osnovi ministrovog rješenja upiše u Registar oznaka izvornosti u Republici Hrvatskoj.

Istarski ce pršut biti prvi prehrambeni, a drugi proizvod uopce koji ce u Hrvatskoj dobiti tu oznaku. Prvi je proizvod sa zašticenom oznakom izvornosti inace bila sol iz paških solana (sol ne podliježe Zakonu o hrani), koju je registrirala tvrtka Agrokor.

Podnositelj zahtjeva za zaštitu izvornosti je Udruga proizvodaca istarskog pršuta sa sjedištem u Pazinu, a na zahtjevu su kao clanovi udruge, odnosno kao proizvodaci koji traže zaštitu proizvoda navedene pršutane Mladena Dujmovica iz Kringe, Milana Buršica iz Vodnjana, tvrtke Jelenic iz Žminja, Milana Antolovica iz Tinjana, pršutane Grubišic iz Gracišca, Mladena Milohanica iz Tinjana, tvrtke Pitip iz Savudrije, tvrtke Pisinium iz Pazina, tvrtke Radetic iz Kringe, obrta Miracolo iz Valbandona, pršutane Pauletic iz Ženodrage, pršutane Prenc iz Plovanije i obrta Tomaso iz Pule.

U izradi specifikacije sudjelovali su županijski Odjel za poljoprivredu, Agronomski fakultet iz Zagreba te talijanska konzultantska tvrtka CSQA Adria kroz svoju zagrebacku podružnicu.


Podijeli: Facebook Twiter