Oznaka "Dijete u autu": obveza ili moda?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U neobveznom razgovoru svi ce bespogovorno istaknuti da sigurnost nema cijenu. I to ne samo kao sustav aktivnih i pasivnih sigurnosnih sklopova automobila, vec i cjelokupnog ponašanja u prometu. Nažalost, mnogi ce nakon takvog razgovora sjesti u automobil i redom krenuti kršiti citav set prometnih pravila.

Vozit ce prebrzo, proletjet ce križanjem na prelasku narancastog u crveno svjetlo, nece stati pješacima na zebri, gurat ce se, trubiti... Slicno, kad se povede prica o djeci, svi ce se zaklinjati da nema te cijene koja se treba platiti da bi ona sretno odrastala. Medutim, kada se djeca nadu u automobilu, postaju sudionici one iste, cesto kaoticne, prometne zbilje u kojoj mnogi na sve navedene nacine krše prometna i, uopce, pravila lijepog ponašanja.

Onda se, ranih osamdesetih godina, netko u SAD-u sjetio na stražnje staklo staviti naljepnicu "Baby on board". Mnogi su isprva pomislili da se radi o šali, poput poruka - "Zmaj za volanom", "Kobra u autu", "Žena za volanom" - no ubrzo se uvidjelo da poruka itekako djeluje.

Cak i najgori vozaci naglo su postajali kulturniji i rezerviraniji u vožnji kad su ispred sebe ugledali automobil s tom naljepnicom. Iako banalna, cesto i doradena imenima i fotografijama djece koja se u automobilu voze, prica je djelovala, a nemalo je bilo situacija da se u težim sudarima, kad od automobila ostaje tek hrpa lima, djecu spasilo baš zato što je naljepnica upucivala da se, osim odraslih, u vozilu nalazi, možda onesviješteno, i dijete.

Naljepnice "Dijete u autu" nisu dio zakonske obveze. Pojavljivale su se dokumentirane price o kažnjavanju naših vozaca u Italiji, ali naljepnice još nisu zakonska obveza. One bi to  trebale postati, ali još uvijek nisu. Bez obzira na zakon, nalijepite ju. Sasvim je sigurno da cete na taj nacin povecati sigurnost vaše djece i utjecati na podizanje opce kulture prometa.

Što kaže zakon
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je Sabor donio 30. svibnja 2008., propisane su obveze kada je u pitanju prijevoz djece.
* Vozac motornog vozila može prevoziti dijete mlade od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pricvršcena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopcama u vozilu.
* Vozac motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlade od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagodenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri tocke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije tocke vezivanja, nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.
* Vozac motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozacki zracni jastuk ili ako je suvozacki zracni jastuk iskljucen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pricvršcena za vozilo pomocu sigurnosnog pojasa na tri tocke vezivanja ili posebnim kopcama u vozilu.
* Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.
* Novcanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit ce se za prekršaj vozac i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga clanka.


Podijeli: Facebook Twiter