Oživljena "Kuća bez krova"


Nadahnutom uvodnom vokalnom izvedbom Edne Jurcan, koja je uz pratnju audio-vizualnog kolektiva Palme otpjevala pjesmu španjolskog kantautora Chicha Sancheza Ferlosija "Gallo rojo, gallo negro", sinoć je u "Kući bez krova" u Ulici Hermana Dalmatina otvoren trodnevni program ovogodišnjeg izdanja projekta "Otvoreni grad - intervencije u javnom prostoru Pule".

Uslijedio je samostalni nastup Palmi, a ovoga su puta, bez violončelistice Bike Blasko, intrigantan zvučni ambijent kreirali Ognjen Jovanović analognim i digitalnim ritam mašinama i Emil Jurcan bas sintisajzerom i gramofonom. Zvučni ambijent koji uživo na nastupima proizvodi ovaj kolektiv fleksibilnog sastava, plod je improvizacije kojom skupina pokušava istražiti granične mogućnosti zvuka u danom site-specific prostornom kontekstu.

Prva programska večer "Otvorenog grada" u ovom dojmljivom prostoru do osnovne škole Centar - s čvrstim zidovima, sjajnim popločanim podom i nebom kao krovom - zaključena je raritetnom projekcijom filma kultne i iznimno utjecajne talijanske arhitektonske skupine Superstudio, osnovane u Firenci 1966. godine. Prikazan je njihov film "Ceremonija" iz 1973. godine.

Tema ovogodišnjeg izdanja "Otvorenog grada" je oživljavanje napuštenih i zanemarenih prostora u povijesnoj jezgri grada, koji će se redefinirati i aktivirati kao prostori/događaji kroz umjetničke i performativne intervencije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter