Oživljavanje zaboravljenih uskrsnih običaja i recepata

Istrijanske pinci pod čeripnjon na ugnjišće (D. ŠIŠOVIĆ)
Istrijanske pinci pod čeripnjon na ugnjišće (D. ŠIŠOVIĆ)

Već po četvrti put Turistička zajednica općine Žminj organizirala je manifestaciju "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće", pokrenuvši time ne samo vrlo efektno očuvanje umijeća pečenja pince kao tradicijske istarske uskrsne slastice, već i oživljavanja uskrsnih običaja u cjelini. Domaćin je ovaj put bio najstariji istarski agroturizam u selu Paladnjaki, na imanju obitelji Miličić, a bogat popodnevni i večernji program okupio je velik broj sudionika i posjetitelja iz svih krajeva Istre i šire.

Pinca sa skutom ili medom

Domaćice su donijele već pripremljene pince, druge uskrsne kolače te oslikana i ukrašena uskrsna jaja pa su se u ove tri kategorije birali najbolji, u prve dvije ne samo izgledom, već i okusom. Pince i kolače ocjenjivao je žiri kojim je predsjedavala poznata slastičarka Dragica Lukin.

U vrlo jakoj konkurenciji titulu izrađivačice najštabeleje pince odnijela je Zdenka Jakus iz Žminja, za najštabeleji vazmeni kolač nagradu je dobila Dragana Matijević iz Kanfanara, dok je za najlipče piturano jaje nagrađena udruga Jak kao Jakov. Izloženi kolači nakon ocjenjivanja prepušteni su na uživanje posjetiteljima. Uz raspon tradicionalnih okusa, bilo je i inovacija, poput pince u čije je tijesto umiješena i skuta ili pince bez šećera, za dijabetičare, zaslađene medom i steviom.

Isti žiri ocjenjivao je i koja je od četiri ekipe na licu mjesta umijesila i ispekla najbolju pincu. Pojačani žminjskim pomoćnicama, natjecali su se načelnici Žminja, Cerovlja i Barbana, Marko Križman, Emil Daus i Denis Kontošić te pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci. Pred njima bile su samo namirnice te potrebno posuđe i pribor. Trebalo je, dakle, odabrati sastojke u ispravnom omjeru, umijesiti tijesto, ostaviti ga da odstoji, premijesiti, još jednom ostaviti na dizanju i zatim ispeći pod čripnjom na ognjišću. Kako je to podugačak postupak, trebalo se strpjeti da mirisne vruće pince budu i narezane. Sve su bile dobre, ali žiri je laganu prednost i pobjedu dodijelio Eleni Puh Belci.

Uskrsni napjevi na razglasu

Nastupili su mališani iz žminjskog vrtića Rapčići i Osnovne škole Vladimira Gortana, plesači iz Folklornog društva Cere te etno-skupina Šćike iz Kršana. Antropolog Noel Šuran održao je zanimljivo predavanje o uskrsnim običajima u Istri, od kućnih do crkvenih običaja, gastronomskih tradicija i crkvenih uskrsnih napjeva, puštenih na razglasu. Na sajmu lokalni proizvođači nudili su čripnje i ostale kovačke kreacije, suhomesnate proizvode, ali i svježe ubrane šparuge i mladi luk. Domaćini iz obitelji Miličić su po promotivnim cijenama pripremili degustacijski pjat s uskrsnom marendom te svoja izvrsna vina.

Pičenje jaja

Paladnjake su posjetili i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić te istarski župan Valter Flego. Jakovčić se okušao i u pičenju jaja, ali nije mu baš išlo, no nije ni drugima i tek je barbanski načelnik Denis Kontošić prvi uspio zaditi kuhano jaje tako da je kovanica ostala zabijena u njega. Dok se pičilo jaja, uokolo je u velikoj bukaleti kružila uskrsna supa s prepečenom pincom umjesto običnog kruha, još jedna zgodna i ukusna inovacija. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter