Oživjeli igre s rovinjskih contrada od prije 60-ak godina

Igra zmajeva
Igra zmajeva

Prva tematska izložba u režiji Eko muzeja Batana na jedinstven je način kroz predstavljanje starih igračaka pokazala kako se povijest grada i njegovih stanovnika može učiti kroz navike, običaje i igre ondašnje djece, ali i predstaviti kao nova izložbena atrakcija. Potpomognuti su bili suradnjom velikog broja udruga i građana od Zajednice Talijana "Pino Budicin", vrtića, osnovnih škola, bivših i sadašnjih stanara Ulice Edmonda de Amicisa i Zavičajnog muzeja Rovinj.

Konkretno, kako je istaknula autorica izložbe Tamara Nikolić Đerić cilj je izložbe koja će se sve do subote moći razgledati i doživjeti na starogradskom platou u Ulici Edmonda de Amicisa je ponuditi novi iskustveni i autentični doživljaj i mogućnost igranja starih igara koje su se igrale 50-ih godina na rovinjskim contradama.

Osam cjelina

- Cilj je izložbe valorizirati i promovirati dječje igre i boravak na otvorenom, kao i urbanu povijest Rovinja te sjećanja iz djetinjstva kao katalizator društvenih promjena i kohezije. Likovni je postav djelo Davorke Tumpić, Tine Erman i Anselma Tumpića iz Studia DOTA koji su imali težak zadatak materijalizirati uglavnom, nematerijalni vid igre. Naime, igre su bile društvenog karaktera, igrale su se na otvorenom uz vrlo malo rekvizita, naglasila je Nikolić Đerić na otvaranju izložbe, dodajući i da dodatna vrijednost izložbe leži i u činjenici da se u suradnji sa Studiom DOTA i marketing agencijom "My name is Luka" razvile i tri interaktivne igre po uzoru na one iz sredine prošlog stoljeća.

Inače, "Contrada: mjesto sjećanja", izložba je koja se sastoji od osam cjelina i iznenađenje za prve posjetitelje kroz  3D mapping učenika Osnovne škole Vladimira Nazora  koji se u suradnji s članovima Udruge Faro 11 dogodio na pročelju školske zgrade i naravno, kreacijom oduševio publiku.

Mjesto susreta

Dakle, prvu cjelinu čini sam pojam contrade, koja za Rovinjce ne znači samo široku i dugačku ulicu u naselju, već mjesto susreta, ćakule, života, ljubavi pa i kavge. No, za ovu su  izložbu organizatori  odabrali Cuntradu San ouane, kao polazište svih ulica, arteriju starogradske jezgre Rovinja i dijela povijesnog kompleksa današnjih ulica Edmonda De Amicisa, Augusta Ferrija i Vladimira Gortana.

- Od  polovice XIX. stoljeća Cuntrada San ouane postaje puna života, uzimajući u obzir ne samo opći porast stanovništva u tom dijelu naselja (godine 1910. Rovinj je imao 12.323 stanovnika) nego i brojnu mulariju koja se ondje igrala i koja je pohađala jedinu narodnu školu u to vrijeme  u Rovinju i franjevačke aktivnosti. Tu su i trećoretkinje (citeîne) koje su svakodnevno odlazile na misu kao i trgovačku vrevu koja je bila povezana s tvornicom tjestenine i mlinom (od 1847.), piše u predgovoru kataloga.

Druga cjelina priča priču o Cuntradi San ouane kao dječjem igralištu i mjestu nalaženja svih dobnih uzrasta - starije osobe koje su sjedile na kućnom pragu, žene koje su bile posvećene pletenju i kukičanju, ljuštenju graha i boba, djeci svih uzrasta koja su se igrala. Kad je riječ o "Slatkim uspomenama" to je dio koji se odnosi na dane uoči Božića, dok dio pod imenom "Interkulturalni kontakti" govori o dugim, toplim ljetima kada je contrada oživljavala dolaskom djece iz Beograda, Zagreba…i kada su se sklapala nova prijateljstva.

Svjetlosni efekti

Posebno zanimljive su cjeline u kojima su odvojene tipične muške igre -nogomet (calcio), strelice i mačevi (frecce e spade), praćke (fionde), borba (lotta), špekule (s’ceînche), bošulo (buosolo), španja (i suoldi a spana), rat na konjima (guera cavai), guranje kotača, karijola (la cariola), sakrij ruku (scondi man/braso), kava (caffé) žandari i lopovi (guardia e ladri) te kartaške igre briškula (briscola), trešeta (tresete) i pischelo. Od ženskih nabrajaju se igra s kamenčićima (la pica), školica (il pisuco), lijepi kipići (alle belle statuine), lutke od dronjaka (li poupe da bieco), uže (la corda) i hula-hup (hula hoo). Pretposljednja cjelina posvećena je zajedničkim igrama kao što su igre kantuna (i cantoni), slijepog miša (mosca cieca) i graničara (graniciara) koje su bile omiljene među djevojčicama i dječacima. Posljednja obrađena cjelina je karneval i snijeg iz 1963. godine  a koja govori kako su se u to doba u kontradi prikupljale jabuke, naranče, mandarine, jaja, ponegdje i po koji novčić. Ujedno, ova je cjelina i podsjetnik na jutro 20.siječnja 1963. godine kada je zapalo više od 40 centimetara snijega.

Izložba sjećanja na djetinjstvo koja je realizirana uz potporu Ministarstva kulture, Grada Rovinja i tvrtke Eurotrade, odrađena je školskim rječnikom  za 5 plus.

Učenici priredili 3D mapping

Prateći događaj, ili događaj u događaju na otvaranju izložbe bilo je svjetleće i glazbom popraćeno oslikavanje Osnovne škole Vladimira Nazora. Naime, riječ je o 3D mappingu, u trajanju od jedne minute kojeg su osmislili učenici od petog do osmog razreda i uz pomoć svojih nastavnika i članova Udruge Faro 11. Za konačni efekt, valjalo je oslikati preko 300 crteža i odabrati najbolje. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter