Oživit će Dvigrad iz srednjeg vijeka

Nije sve u brojkama
Nije sve u brojkama







Na samnju je predviđen je mimohod, prezentacija srednjovjekovne bolnice, kuhinje pa sve do viteških borbi i streličarstva. Djeca kanfanarske škole izradila su srednjovjekovnu odjeću u kojoj će zaplesati saltarello


KANAFANAR

        Nadolazećeg vikenda, 13. i 14 svibnja Kanfanar će biti odredište dviju manifestacija koje u oba slučaja za glavnu poveznicu imaju Dvigrad. Riječ je naime, o Dvegrajskom samanju i Dvigrad treku. Kako je na konferenciji za novinare istaknuo načelnik Općine Sandro Jurman, ovim novim kulturnim i sportskim manifestacijama u fokus se postavlja jedna od najznačajnijih  kulturno-povijesnih cjelina Kanfanara.


Udruga Merlin


        -Iako sadržajno različite manifestacije uveliko doprinose valorizaciji prirodne, kulturne i povijesne baštine jer stvaraju pri tom i dodatne motive turističkih dolazaka u predsezoni što je, dugoročno gledajući, od velike važnosti za razvoj kulturnog i aktivnog sportskog turizma na koje se kao selektivne oblike turizma Kanfanar sve više usmjerava, rekao je načelnik Jurman.

        Više podataka o samom Dvegrajskom samanju iznijela je predsjednica pulske Udruge Merlin, Sofija Apostolovski najavivši njegovo održavanje za subotu i nedjelju kao i dolazak srednjovjekovnih udruga iz Hrvatske i inozemstva.

        -Glede samog programa gosti će moći uživati u brojnim zanimljivim događanjima od svečanog mimohoda, prezentacije srednjovjekovne bolnice, kuhinje, pa sve do viteških borbi  i streličarstva. Osim članova udruga i obrtnika u Dvegrajski samanj bit će uključeni i najmlađi, djeca kanfanarske Osnovne škole "Petar Studenac" koja su tijekom školske godine usvajala vještine šivanja te si izradila svoju srednjovjekovnu odjeću u kojoj će zaplesati saltarello u Dvigradu. Uz osnovce naši će gosti i domaćini biti i štićenici pulske Ville Marie i Centra za rehabilitaciju Pula, kaže Apostolovski koja provodi program i sa štićenicima tih dviju institucija.


Tri utrke


        Što se pak tiče Dvigrad treka koji će se održati 27. svibnja, ispred organizatora SRK Alba predstavio ju je Eduard Brečević, najavivši da je ovo drugo po redu izdanje pa se i slijedom toga mogu očekivati još zanimljivije i atraktivnije ucrtane staze.

            -Utrka je i ove godine podijeljena u tri kategorije: light (trail) od oko 11 kilometara koja je namijenjena rekreativcima, potom  challenger duga 25 kilometara i naposljetku najteža ultra dužine oko četrdeset kilometara. Za sve sudionike utrka osigurani su bogati startni paketi kao i vrijedne nagrade najboljima, poručio je Brečević dodajući i da se prijave zaprimaju do 18. svibnja putem online prijavnice na stotinka.hr.

N. ORLOVIĆ RADIĆ




 - GO03397867.jpg

Prizor s lani održanog dvegrajskog samnja


 - GO03397866.jpg

Sandro Jurman, Ivana Maružin, Sofija Apostolovski i Eduard Brečević



Podijeli: Facebook Twiter