Ozdravljenje bolnice u rukama države

Mornarička bolnica u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Mornarička bolnica u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što je Skupština Istarske županije usvojila odluku kojom poziva državu da provede sanaciju Opće bolnice u Puli, Ministarstvo zdravlja taj "poziv" treba i prihvatiti kao opravdan.

Naime, prema Zakonu o sanaciji javnih ustanova, Županija se kao osnivač pulske bolnice ovom odlukom privremeno odrekla osnivačkih prava - dok traje sanacija i dvije godine nakon njezina završetka, te objasnila zašto sama ne može pokriti nastale dugove i/ili ispunjavati tekuće novčane obveze.

Ministarstvu je dostavljen i popis vjerovnika sa stanjem nepodmirenih obveza. Jučer je bio zadnji dan da lokalne vlasti i formalno odrade svoj dio procedure. Sad su na potezu Ministarstvo i Vlada.

- Nakon što Vlada usvoji odluku o sanaciji Ministarstvo će imenovati tročlano sanacijsko vijeće, s dva člana iz Ministarstva i jednim članom iz pulske bolnice. Ministarstvo imenuje i sanacijskog upravitelja, a sanacijsko vijeće i upravitelj imaju sve ovlasti koje su dosad imali Upravno vijeće i ravnatelj bolnice.

Dužni su u roku od 30 dana sačiniti sanacijski program, imaju potom 12 mjeseci da po njemu postupaju dok u potpunosti ne saniraju dugove, a nakon toga imaju ovlasti upravljati bolnicom još dvije godine, objašnjava Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća pulske Opće bolnice.

Prema onome što je vidio na primjeru sanacije studentskog doma u Zagrebu Drandić zaključuje da cilj Vlade nije samo sanirati nastale dugove, nego dovesti ustanovu do razine da mjesečno i godišnje posluje bez stvaranja novih gubitaka. Drandić vjeruje da će Vlada brzo potpisati odluku o sanaciji pulske bolnice i imenovati nove upravitelje. (Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter