Ozakonjena prodaja struje na Polancecov nacin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šibenski TLM nastavit ce proizvodnju jer ce i dalje moci dobivati jeftiniju sirovinu iz mostarskog Aluminija, koji ce pak od Hrvatske elektroprivrede dobivati struju po povlaštenim uvjetima.

Samo radi nastavka tog posla Vlada je u cetvrtak predložila da se po hitnom postupku u Saboru izmijeni zakon o tržištu elektricne energije i time priznala da bez prodaje jeftinije struje Aluminiju nema ni proizvodnje u TLM-u.

Takav je aranžman postao upitan nakon što je raskinut ugovor po kojem je HEP preko TLM-a prodavao jeftiniju struju Aluminiju, a USKOK je poceo istragu ugovora zbog kojeg su nekoliko mjeseci u zatvoru proveli bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Politicka snaga

Vlada novim zakonom predlaže da se poduzecu iz inozemstva može dati status koji imaju domaci kupci u slucaju kad za to "postoji opravdani gospodarski interes Republike Hrvatske", odnosno kada ta inozemna tvrtka proizvodi sirovinu neophodnu za domacu industriju.

Upravo je strateški interes države za nastavak proizvodnje u TLM-u bio motiv na koji su se pozivali Mravak i Polancec kad su branili ugovor po kojem je TLM od HEP-a dobivao jeftiniju struju i prosljedivao je Aluminiju.

Takav je dogovor sada dobio i zakonsku, odnosno politicku snagu, pa ce zahtjev za prodajom struje Aluminiju morati podnijeti TLM, a odluku o kolicini struje i visini cijene donosit ce Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Ono što su na sjednici Vlade u raspravi o predloženom zakonu kazali premijerka Kosor i ministar gospodarstva ?uro Popijac ne ostavlja nikakvu dvojbu da se zakon mijenja iskljucivo zbog TLM-a i Aluminija.

- Na taj nacin cemo omoguciti nastavak proizvodnje u TLM-u, dakle spašavanje izravno 800 radnih mjesta u Šibeniku i posredno svim kooperantima koji koriste aluminij iz TLM-a za svoje finalne proizvode, a to je još oko 1.500 radnih mjesta, pohvalio se Popijac.

Strateški interes

Premijerka Kosor poslala je poruku i politickim suparnicima pa je kazala da se nada da ce sada šibenski gradonacelnik, SDP-ovac Ante Županovic, biti zadovoljan jer je spominjao da ce biti prvi na barikadi ako se ne riješi problem TLM-a.

- Nadam se da ce predložiti stranackim kolegama da u Saboru podrže zakon, zakljucila je Kosor.

Odvjetnici dvojice okrivljenika Ivana Mravka i Damira Polanceca uvjereni su da ce ovaj zakon i Vladino priznanje da je prodaja jeftinije struje Aluminiju strateški interes države dobro utjecati na položaj njihovih klijenata.

- Ova naknadna pamet ce poboljšati Mravkovu i Polancecovu situaciju, pa što su oni drugo radili nego zbog gospodarskih interesa Hrvatske dogovorili taj ugovor?

Ni Popijac ni novi šef HEP-a Leo Begovic nisu htjeli potpisati novi ugovor jer su Mravak i Polancec završili u zatvoru, ali je struja i dalje u Aluminij išla po starom ugovoru iako on više nije vrijedio. Onda su zakljucili da je bolje da Sabor o tome donese zakon. Ne možete uhapsiti baš cijeli Sabor, zar ne?, napominje Nobilo.

Uvjeren je i da Vlada donosi zakon da bi zaštitila sebe jer nitko u Vladi nije bio sretan zbog Nobilove najave da ce kao svjedoka zvati i premijerku Kosor. (J. MARIC/Novi list)

Šeric: Mravak nije radio bez dogovora s Vladom

Branko Šeric, odvjetnik Ivana Mravka, kazao je da bi ovaj zakon morao "puno toga promijeniti za njegovog branjenika".


- Nemoguce je da je potpisao takvu odluku bez dogovora s Vladom, istice Šeric.


Podijeli: Facebook Twiter