Ovršni zakon usporio kreditiranje gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kreditiranje gradana je od pocetka godine obustavljeno ili znatno usporeno, potvrdili su nam iz više domacih banaka koje smo kontaktirali temeljem upita naših citatelja.

Naime, u bankama im je receno da ne mogu koristiti ni vec odobrene kredite zbog tehnickih problema vezanih uz primjenu novih zakona i Pravilnika o obliku i sadržaju zadužnice. Navodno problem stvara oblik te zadužnice, koji se mijenjao iz formata A4 u A3, dok se u sadržaj upisuju drukciji podaci, i slicno.

U Erste banci su nam odgovorili da je taj pravilnik, kojim se mijenja sadržaj, forma i javnobilježnicka ovjera zadužnice kao jedan od obveznih instrumenata osiguranja kredita, objavljen u Narodnim novinama 30. prosinca 2010., s danom primjene od 1. sijecnja 2011.

- S obzirom na to da su postojale odredene nejasnoce u tumacenju i primjeni pojedinih odredbi tog propisa, došlo je do zastoja u proceduri odobravanja novih kredita nakon 1. sijecnja. Na rješavanju problema intenzivno se radi u koordinaciji Hrvatske udruge banaka i Javnobilježnicke komore te vjerujemo da ce rješenje biti postignuto u najkracem mogucem roku.

Ne bi li se prilagodila ovim okolnostima, na koje nije imala nikakav utjecaj, Erste banka donijela je prijelazno rješenje kojim, s ciljem nesmetanog nastavka procesa kreditiranja, privremeno odobrava realizaciju gotovinskih kredita bez zadužnice, kažu u toj banci.

Dodaju da ce se ovo prijelazno rješenje primjenjivati do konacnog uskladivanja teksta zadužnice, a onda ce se, vele, kreditna procedura nastaviti u skladu s dosadašnjom praksom.

U Privrednoj banci Zagreb napominju da je tocno da je "primjena novog Ovršnog zakona te Pravilnika o obliku i sadržaju zadužnice zbog niza nedoumica u praksi donijela i klijentima i bankama probleme prilikom ugovaranja instrumenta osiguranja i realizacije kredita".

- Kreditiranje, medutim, nije obustavljeno, vec je postupak nešto sporiji zbog rješavanja otvorenih pitanja i uhodavanja postupaka kod javnih bilježnika i banaka, s obzirom na to da se od 1. sijecnja ove godine zadužnice i izjave o zapljeni place solemniziraju kod javnog bilježnika.

Dosadašnja praksa ovjere potpisa bila je znacajno jeftinija u odnosu na sadašnji oblik solemnizacije, koji je uvelike poskupio kreditni proces odnosno povecao troškove kredita koji terete klijenta, isticu u PBZ-u.

Ta banka u meduvremenu nastoji olakšati postupak klijentima nabavom propisanih obrazaca zadužnica u vlastitom aranžmanu, prethodnim informiranjem klijenata o novim cijenama javnobilježnickih usluga, kao i olakšanjem nekih uvjeta kod ugovaranja instrumenata osiguranja, ne bi li se u konacnici klijentima umanjio ukupan trošak.

I u Splitskoj banci potvrdili su da je procedura odobravanja kredita dosta usporena jer postoje problemi u razumijevanju potrebnog sadržaja nove zadužnice. Buduci da taj pravilnik u Narodnim novinama potpisuje ministar pravosuda, upit o nastalim problemima uputili smo i resornom ministarstvu, no još nismo dobili odgovor. (A. DRAGOJEVIC MIJATOVIC/Novi list)

Tko ce dizati kredit kad vidi kolike su javnobilježnicke naknade

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohacek potvrdio je da je procedura odobravanja kredita usporena uslijed cinjenice da nije bilo dovoljno vremena za prilagodbu novom pravilniku. Uz to, kaže, novi Ovršni zakon traži da se zadužnica mora solemnizirati, kao i izjava o suglasnosti zapljene place.


- Dosad je trebala samo ovjera potpisa, a sada su potrebne dvije nove solemnizacije, što trošak po osnovi javnobilježnickih naknada prilikom ugovaranja kredita povecava i do desetak tisuca kuna, ovisno o iznosu. Tarife propisuje Javnobilježnicka komora, a odobrava ih Ministarstvo pravosuda.

Nadamo se da ce doci do promjena koje bi dovele do toga da ti troškovi za gradane, korisnike kredita, ipak budu manji. Ovako je pitanje tko ce htjeti dignuti kredit kada cuje koliko mora platiti javnom bilježniku, kaže Bohacek.


Podijeli: Facebook Twiter