Ovršenim umirovljenicima ostaju 2/3 penzije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravilnikom o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima koje je donijelo Ministarstvo financija prestat će nezakonita praksa banaka da se umirovljenicima, unatoč novom Ovršnom zakonu koji to zabranjuje, plijene cijele ili gotovo cijele mirovine.

Kako upozoravaju u Hrvatskoj stranci umirovljenika, koja se zalagala za donošenje ovog pravilnika, riječ je o više od 14 tisuća korisnika mirovina kojima se obustavljalo više od 31 milijun kuna mjesečno.

- U prosjeku to znači 2.200 kuna po korisniku mirovina što je iznos koji je nešto veći od prosječne mirovine u Hrvatskoj. Ovim Pravilnikom ispravljena je nepravda na koju je HSU upozoravao te su se isplatili napori da se za egzistencijalno najugroženije građane pronađe rješenje da lakše podmiruju svoje obveze, napominje predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Podsjetimo, pri usvajanju novog Ovršnog zakona došlo je do svojevrsnog previda jer se građanima koji su dali isprave o suglasnosti zaplijene plaće prije lipnja 2008. godine i dalje mogao plijeniti iznos veći od trećine mjesečnih primanja. To je ovim Pravilnikom ispravljeno te se sada ovrha može provesti isključivo do trećine plaće ili mirovine.

Kako pojašnjava Hrelja, najveći broj ovih umirovljenika u ovrsi je zbog raznih zadužnica te stambenih i potrošačkih kredita. "Krediti su dizani i za potrebe liječenja ili za pomoć djeci, a u ponudi su bili i ekspres krediti, a ne isključujem da su u nekim slučajevima umirovljenici žrtve i kamatara", ističe.

Umirovljenici kojima je dosada oduzimana cijela mirovina, na sljedećoj bi isplati trebali dobiti dvije trećine mirovine. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter