Ovrhe pogađaju i osobe s invaliditetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je da je lani po prvi puta zabilježeno da osobe s invaliditetom zbog ovrha ostaju bez sredstava za život.

"Ne znam koliko je takvih osoba u cijeloj državi, no znakovito je da se lani prvi po puta javlja taj problem", rekla je Slonjšak Hini. Upozorila je da teška gospodarska situacija nije zaobišla ni osobe s invaliditetom, a ionako mali broj zaposlenih smanjuje se kako raste nezaposlenost opće populacije.

Posljednjeg dana prošle godine bez posla je bilo evidentirano 6607 osoba s invaliditetom, što je 385 osoba manje nego godinu prije, ali i 382 više nego u 2010. U prošloj godini posao je pronašlo 1421 osoba s invaliditetom - najviše osobe s intelektualnim poteškoćama (350), potom s tjelesnim invaliditetom (322) te osobe s kombiniranim smetnjama (238).

Veliki je problem što gotovo i ne postoji sustav prekvalifikacije, odnosno profesionalne rehabilitacije koja bi se temeljila na preostalim sposobnostima osobe, kaže pravobraniteljica i tumači kako bi se upravo u tome ogledao drugačiji pristup invaliditetu, pristup koji kaže da prilagodbom okoline i pružanjem podrške osoba s nekim oštećenjem može i dalje biti aktivna, samostalna, zarađivati za svoj život.

Malim, ali vrlo značajnim korakom napravljenim u ovoj godini Slonjšak označava glasovanje osoba lišenih poslovne sposobnosti na izborima za Europski parlament.

Sadašnje stanje prava osoba s invaliditetom, na ljestvici od jedan do pet, pravobraniteljica ocjenjuje 'trojkom'. Najviše je napravljeno na podizanju razine svijesti društva, zakonodavca i donositelja odluka da je potrebno korijenito izmijeniti politiku prema osobama s invaliditetom, posebno prema onima s intelektualnim i psiho-socijalnim invaliditetom.

S druge strane, u proteklih pet godina, od kad postoji Ured pravobraniteljice gotovo da nisu učinjeni pomaci u rješvanju gorućih pitanja poput onih da osobe s autizmom i osobe sa spinalnim ozljedama i dalje nemaju odgovarajuće zbrinjavanje i podršku, kaže Slonjšak.

O problemima osoba s invaliditetom uskoro će se progovoriti na najvišoj političkoj razini, u Hrvatskom saboru, na čijem je dnevnom redu Izvješće o radu pravobraniteljice za 2012. godinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter