Ovrhe ce financijski ugroziti Sloveniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužbe bivših deviznih štediša iz Bosne i Hercegovine protiv Ljubljanske banke mogle bi ugroziti financijsku stabilnost Slovenije, ocijenio je u cetvrtak ljubljanski odvjetnik Franc Bucik koji zastupa interese bosanskohercegovackih državljana u sudskim procesima pokrenutim radi naplate stare devizne štednje.

Državljanima BiH je u Ljubljanskoj banci 1992. godine ostala devizna štednja u iznosu od oko 350 milijuna tadašnjih njemackih maraka i ona nikada nije postala dostupna stvarnim vlasnicima.

Najavljujuci pocetak ovrhe nad imovinom Ljubljanske banke po presudi iz 2010. godine po kojoj je jednom državljaninu BiH ta banka dužna isplatiti staru deviznu štednju u iznosu od 81 tisucu americkih dolara odnosno 160 tisuca dolara s pripadajucim kamatama, Bucik je Dnevnom avazu kazao da ce to biti prvi takav slucaj koji ce Sloveniji ujedno donijeti veliku štetu.

"Ovo je prvi put da ce se dogoditi ovakva pljenidba imovine u ime stare devizne štednje što ce Sloveniji nanijeti veliku štetu bez obzira na to što su oni svu imovinu Ljubljanske banke prebacili na Novu ljubljansku banku kako bi izbjegli placanje", kazao je Bucik.

Iako je sva imovina prebacena na NLB banku, Ljubljanska banka nikada nije proglasila stecaj cime je izbjegnuta mogucnost da njezine obveze preuzme slovenska država.

Odvjetnik Bucik drži medutim da to nece puno pomoci NLB banci. Podsjetio je na cinjenicu da je Ljubljansku banku odlucila napustiti belgijska "KBC banka" i to upravo nakon presude o provedbi naplate potraživanja po osnovu stare devizne štednje.

Ljubljanski odvjetnik drži kako su upravo zbog ovakvog razvoja dogadaja ugledni listovi poput "Financial Timesa" i "Handelsblatta" procijenili da ce Slovenija morati tražiti financijsku pomoc iz fondova Europske unije da bi riješila ove probleme.

Slovenska bi država morala dokapitalizirati NLB banku no sama nema sredstava kako bi to ucinila, drži Bucik. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter