Ovrha Zagrebu ako ne uplati 337,6 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija danas je potvrdilo da će pokrenuti postupak ovršne naplate ako grad Zagreb do ponedjeljka, 15. listopada, u državni proračun ne uplati 337,6 milijuna kuna višegodišnje razlike za decentralizirane funkcije. 

To je rješenje, kako navode, doneseno na temelju odredaba Zakona o proračunu, a u vezi s odredbama uredaba o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje Vlada RH donosi svake godine.

Nakon proračunskog nadzora sastavljen je zapisnik na koji je grad Zagreb uložio primjedbe koje nisu prihvaćene te je nakon toga doneseno spomenuto rješenje.

Ministarstvo također podsjeća na odredbu Uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije za 2011. godinu (odnose se na školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb i vatrogastvo). 

Tom je uredbom propisano da su županije, grad Zagreb, gradovi i općine, koji financiraju decentralizirane funkcije, dužni najkasnije do 15. veljače 2012. vratiti u državni proračun višak sredstava, ako na godišnjoj razini od dodatnog udjela poreza na dohodak i pomoći izravnanja ostvare više novca nego što je utvrđeno minimalnim standardom, to jest ostvare više sredstava nego što je stvoreno obveza po rashodima koji se financiraju na temelju odluka o minimalnim standardima za 2011. godinu. Isto je propisano i uredbama za 2008., 2009., 2010. i 2012. godinu.

Rješenje kojim je gradu Zagrebu naložen povrat iznosa od 337,6 milijuna kuna gradu Zagrebu je dostavljeno 27. rujna, a ostavljen mu je rok od 15 dana od dana primitka rješenja u kojemu može vratiti ta sredstva u državni proračun, a po proteku toga roka nastupa izvršnost rješenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter