Ovrha penzioneru bez televizora i struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da su penzioneru u socijalnoj potrebi Milovanu Arsicu radi neplacanja HRT-ove pristojbe samo zapecatili televizor bio bi puno bolje prošao. Televizor, naime, kako nam je ispricao, vec nekoliko godina nema (!) i sve do 1. srpnja, kad je uselio u dodijeljen mu gradski socijalni stan u Cepljanima kraj Umaga, živio je bez struje, ali to nije sprijecilo blokiranje njegovog tekuceg racuna sa svim novcem koji je trenutno imao, približno 1.700 kuna, radi naplate pristojbe.

On je samo jedan od brojnih gradanima u velikim teškocama, s blokiranim racunima, ukljucujuci i socijalne pomoci koje bi trebale biti izuzete, kao i dvije trecine place ili mirovine.

- Prije niz godina kontrolori su na mojoj staroj adresi pronašli mali televizor na baterije, za koji zaista nisam placao pretplatu, jer to nisam mogao. I tada je HRT putem odvjetnika pokrenuo ovršni postupak, ali je on pocetkom prošle godine prekinut kad sam pribavio potvrdu HEP-a da u evidenciji nemaju prikljucak na moje ime i da nisam korisnik opskrbe elektricnom energijom te kad su provjerili moju imovinu. HRT je tada povukao i tužbu na Opcinskom sudu u Bujama. U meduvremenu se televizor pokvario, pa više ni to nisam imao, rekao je.



Informaciju o njegovom slucaju potražili smo u HRT-u, gdje kažu da je Milovan Arsic njihov pretplatnik na osnovu prijave televizijskog prijemnika. "Obzirom da se kod nas još uvijek vodi kao aktivan pretplatnik (a nikada nije tražio odjavu, niti je dostavio dokumentaciju HEP-a o iskljucivanju struje), te nikada nije placao pristojbu, gospodinu je dosad izdano osam ovršnih prijedloga, po kojima FINA sad redom postupa", stoji u odgovoru iz ureda za odnose s javnošcu HRT-a. Napomenuli su da je za njih mjerodavna isprava za odjavu RTV prijemnika - izjava ovjerena kod javnog bilježnika, koju im on nije dostavio na uvid.

Arsic je u meduvremenu poslao HRT-u ovjerenu izjavu za odjavu televizora. "Uporno sam objašnjavao da mi nije jasno zašto trebam odjaviti nešto što nisam ni imao, ali su mi rekli da je takva procedura, pa sam si posudio 46 kuna za ovjeru kod javnog bilježnika", doznali smo naknadno telefonski od njega. Nije znao da socijalnu pomoc i dvije trecine mirovine može zaštititi od ovrhe otvaranjem posebnog racuna. U meduvremenu ne preostaje mu drugo nego se privremeno nastaviti oslanjati na prijatelje, a kako doznajemo, dodatna pomoc nece izostati ni iz Grada Umaga. (Piše Kristina FLEGAR)

Platiti bez obzira na kvalitetu signala


Odvjetnicki uredi angažirani za naplatu dugovanja naplacuju izuzetno visoke troškove za poslanu ovrhu, prema pisanju nekih medija cak tisucu kuna, bez obzira radi li se o dugu od nekoliko stotina ili 80 kuna. Hana Juric, voditeljica Savjetovališta Društva za zaštitu potrošaca iz Pule, kaže da dobivaju puno pritužbi na naplatu HRT-ove pristojbe, ovrhe zbog neplacanja, a povezano s tim i na još uvijek neotklonjene smetnje u prijemu TV signala, zbog cega neki i bojkotiraju HRT neplacanjem pristojbe.
Juric gradanima savjetuje da redovito placaju RTV pristojbu, jer postojeci zakon vlasnike RTV prijemnika na to obavezuje, bez obzira primaju li signal ili ne. To mogu izbjeci iskljucivo ako prijemnik odjave, i to pisanim putem.
- Za rješavanje postojecih dugovanja uvijek se isplati dogovoriti se s pružateljem usluga. Kad vec dode do ovrhe, stižu i dodatni troškovi, i jako je teško vratiti se natrag. Neki nam se gradani žale i da nisu dobili obavijest o pokrenutom ovršnom postupku. Ima slucajeva u kojima se to doista dogada, ali ima i onih u kojima osobe ne podižu takve obavijesti cineci si zapravo štetu, jer ukoliko ne podnesu žalbu u roku od osam dana, ovrha ce postati pravomocna.
Neki se neplatiše pozivaju na jednogodišnji rok zastare za tražbine. Juric upozorava da on ne nastupa automatski, vec se korisnik na zastaru mora pozvati pisanim putem, najbolje preporucenim dopisom s povratnicom. Inace, prema podacima iz HRT-a, u srpnju je poslana 61.000 ovrha zbog neplacanje pristojbi za drugu polovicu 2010, dok je u sijecnju pokrenuto 53.865 ovrha za prvi dio prošle godine.


CJELOVITI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter