Ovrha i na štednim knjižicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovrha ce se u Hrvatskoj ubuduce moci provoditi i na svim oblicima štednje, kunskoj, deviznoj pa i stambenoj štednji. Tako predlaže Vlada izmjenama zakona o provedbi ovrhe na novcanim sredstvima, a ministar financija Ivan Šuker objasnio je kako ce podatke o svim racunima gradana, ali i pravnih osoba imati Financijska agencija (Fina) koja ce i provoditi ovrhu nad novcanim sredstvima.

To znaci da ce Fina, kad dobije sve potrebne isprave o ovrsi protiv nekog gradanina, moci sjesti i na njegov kunski ili devizni racun, a ne samo na placu, jer ce zahvaljujuci OIB-u imati podatke o svim racunima. Kad je u pitanju štednja na provedbu ovrhe cekat ce se, a tako je dogovoreno na zahtjev banaka, dok ne istekne orocenje, ali se sredstvima nece moci raspolagati dok se ne završi ovršni postupak.

Kako bi poduzetnici ispunjavali svoje obveze, umjesto da od dugova bježe osnivanjem novih tvrtki Vlada je odlucila izmijeniti i zakon o sudskom registru po kojem ce svi koji žele osnovati novu tvrtku prije toga morati potpisati izjavu o tome jesu li ispunili svoje obveze prema poreznoj upravi, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. Osnivanje nove tvrtke nece im se zbog europskih pravila moci zabraniti, ali ce iz sudskog registra biti vidljivo da ne ispunjavaju svoje obveze.

- Došlo je vrijeme da se stane na kraj onima koji su se izvlacili na nedorecenost zakonskih odredbi, a osnivali su tvrtku s ciljem da nekoga prevare i da ne plate svoje obveze, porucio je Šuker.

Istaknuo je i da javna poduzeca duguju oko 130 milijuna kuna dospjelih obveza svojim dobavljacima, te da je to dokaz kako ona nisu uzrok nelikvidnosti nego su to tvrtke s nijednim ili najviše do pet zaposlenih koje duguju više od 20 milijardi kuna. Tko su najveci dužnici u Hrvatskoj, te tko su vlasnici tvrtki koje su osnivane bez ijednog zaposlenog a iza sebe su ostavile dugove, u Vladi kao i dosad nisu željeli govoriti.

Strožim kriterijima u provodenju ovrhe te uvodenjem izjave o neplacenim dugovima, vjeruju u Vladi, promijenit ce se klima i medu tvrtkama koje su recesiju koristile kao priliku da ne plate svoje obveze.


Podijeli: Facebook Twiter