Ovogodišnji Seasplash opravdao sva očekivanja

DubbleStandart i Jazzmin Tutum (A. Mujčinović)
DubbleStandart i Jazzmin Tutum (A. Mujčinović)

Subotnji dojmljiv nastup londonskog underground grime dua Newham Generals na glavnoj pozornici u tvrđavi Punta Christo, ali i prethodni energičan nastup kultnih figura srpske hip-hop scene Prti Bee Gee, s priličnim brojem domaćih fanova koji su s ovim dvojcem na moćnom beatu pjevali njihove podosta izravne tekstove, obilježili su u noći sa subote na nedjelju posljednju večer 11. izdanja Seasplash festivala.

Oko ponoći, pak, nastupio je Jahcoustix, rođeni Nijemac koji je u pratnji uvježbanog benda svojim roots reggaeom rasplesao tristotinjak ljudi na glavnoj pozornici u tvrđavi Punta Christo.

Nakon dobrih Zion Traina i Channel Onea prvog festivalskog dana u četvrtak, druga festivalska večer u petak prošla je u znaku najvećeg headlinera festivala - Adriana Sherwooda, koji je prvi put gostovao. Ovaj je 55-godišnji legendarni britanski producent svojom dub - EDM miksetom oduševio i rasplesao gotovo sve posjetitelje Seasplasha koji su se za vrijeme njegova nastupa "slili" na main stage. Odlična komunikacija producenta i publike, te nešto atraktivniji ritam od onoga što smo dosad čuli na ovogodišnjem Seasplashu, rezultirali su izuzetnim glazbenim iskustvom svih zaljubljenika u dub/reggae/roots muziku. Sherwood je pokazao originalan stil koji se bazira na ubacivanju dub elemenata i tehnika zajedno s elektronskom plesnom glazbom i popularnim pjesmama. Publika ovogodišnjeg Seasplasha zasigurno će još dugo pamtiti njegov nastup.

U petak su nastupili i Inner Terrestrialsi, britanski punk/reggae/ska/dub bend, aktivistički trio iz južnog Londona koji se bavi antifašizmom i antirasizmom te borbom za prava životinja. Nedavno su se vratili s japanske karijere, a ovo im je bio prvi nastup na Seasplashu. Glavni je stage te večeri oko 1.30 sati preuzeo austrijski dub bend DubbleStandart koji koriste jamajkanske tehnike u europskom stilu, vješto balansirajući digitalni i analogni zvuk. Isključivi dub zvuk nije privukao previše publike, a posebna gošća benda, pjevačica Jazzmin Tutum, pjevala je tek pola sata. Kao i uvijek na ovakvim festivalima, posvuda se moglo vidjeti zanimljive modne dodatke; ove su godine to bile krune, a u sredini glavnoga stagea neprestano se vijorila gusarska zastava. (A. PERCAN, Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter