Ovogodišnji proračun smanjen za 4,8 milijuna kuna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Desetak dana prije kraja godine izvršene su prve izmjene i dopune grožnjanskog proračuna. Naime, proračunom za ovu godinu bilo je predviđeno kreditno zaduženje za uređenje ceste prema selima Baštići i Gržići, ali odgovora o sudbini prijavljenog projekta nije bilo, pa je taj projekt i predviđena sredstva izbrisan iz proračuna.

- Točno prije godinu dana, dakle koncem 2016. godine, prijavili smo pripremljen projekt na natječaj, nadali smo se da će to ići brže, ali ni danas nema nikakvog odgovora, ni da ni ne. Sve stoji, mi smo projekt i financiranje morali u proračunu planirati kao prihod i rashod, ali očito od toga nema ništa, pa smo taj iznos i projekt prenijeli u proračun za 2018. godinu. Teško se dolazi do sredstava, ali drugih mogućnosti za veća ulaganja nemamo, požalio se na sjednici Općinskog vijeća načelnik Claudio Stocovaz.

U ovoj godini neće biti ni planiranog uređenja kamping odmorišta, te još nekih poslova, pa je plan ovogodišnjeg proračuna od 11,4 milijuna kuna smanjen za 4,8 milijuna kuna, u čemu je za projekt uređenja ceste bilo predviđeno 2,3 milijuna kuna, a 800.000 kuna za kamping odmorište. Cijeli taj iznos vodio se u prihodima proračuna, kao pomoći iz inozemstva, a manje od plana bilo je i prihoda od prodaje imovine. Neće se ostvariti ni sve predviđene donacije iz drugih proračuna (županijskog i državnog).

I ostale stavke proračuna usklađene su sa stvarnim stanjem, jer je sada mnogo jasnija slika koliki se dio plana može ostvariti do kraja godine. Dio promjena u prihodima dolazi i zbog povećanog priliva sredstava od upravnih pristojbi od kojih će biti naplaćeno 150.000 kuna više od plana. S promjenama u tom dijelu proračuna usklađeni su i programi javnih potreba, a najveće smanjenje zbog izostanka uređenja cesta je u programu gradnje komunalne infrastrukture. Smanjena su izdvajanja i za druge programe, dok je program socijalne skrbi i zdravstva neznatno povećan. Inače, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća utvrđen je i program za iduću godinu, prihvaćene su i prateće odluke, te odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine.

Ostaju naknade vijećnicima

Na dnevnom redu se našla i odluka o smanjenju naknade vijećnicima, predsjednicima i članovima radnih tijela Općinskog vijeća i drugima za rad na sjednicama Vijeća i njegovih radnih tijela. Vijećnik Čedomir Poljak je na jednoj od prethodnih sjednica predložio da se naknade ne daju ukoliko se sjednice radnih tijela ne održavaju. Međutim, pripremljena odluka dobila je samo dva glasa za, pa je ostala na snazi stara odluka po kojoj predsjednicima odbora i povjerenstava Općinskog vijeća pripada mjesečna naknada od 400 kuna, a za svaku sjednicu predsjednici i članovi, kao i vijećnici i stručne osobe koje sudjeluju u radu, imaju pravo na dnevnicu i putni trošak za svaku održanu sjednicu Vijeća ili njegovih radnih tijela. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter