Ovogodišnji MKFM posvećen kazalištu potlačenih

Kazalište potlačenih u sklopu MKFM-a na programu je od 23. do 30. lipnja (A. KANCELAR/arhiva)
Kazalište potlačenih u sklopu MKFM-a na programu je od 23. do 30. lipnja (A. KANCELAR/arhiva)

Međunarodni kazališni festival mladih (MKFM), odnosno njegov prvi dio, posvećen kazalište potlačenih, održat će se u Puli, u organizaciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula od 25. do 30. lipnja.

Predfestivalska radionica održat će se 23. i 24. lipnja, naslovljena je "Stablo: Uvod u kazalište potlačenih", a voditelji su Marijana Peršić i Aleksandar Bančić. Kroz prikaz stabla polaznici će se upoznati sa svim tehnikama kazališta potlačenih. Radionica je besplatna i namijenjena onima koji nisu upoznati s metodologijom Augusta Boala.

Nakon toga će se održati istraživanje na temu: poteškoća, snovi i težnje, odnosno "Opsežan uvid u metode kazališta potlačenih u radu s djecom i mladima s poteškoćama u učenju". Voditelji su Michael Appleyard i Liz Fitzgerald-Taylor (Stepping Stones, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Od 25. do 27. lipnja u trodnevnom programu istražit će se kako se kazalište potlačenih koristi da bi se promijenio život mladima s poteškoćama u učenju. Završna sesija pozabavit će se pitanjem koliko su tehnike "Policajca u glavi" uspješne u smanjenju osjećaja tjeskobe, pogotovo kod mladih koji pate od autizma ili Aspergerovog sindroma.

Druga radionica naslovljena je "Kraj foruma je tek početak", a voditelj je Gavin Crichton (UK). Na radionici će se praktično istražiti pitanja aktivizma i djelovanja.

Nakon toga održat će se radionica "Estetika potlačenog: riječ", čiji je voditelj Christoph Leucht (Njemačka). Estetika potlačenog je teorijski i praktički temelj kazališta potlačenih. Riječ je o skupu kreativnih djelatnosti namijenjenih rušenju represivnog sustava i pripadajućih strategija utjecanja i uvjeravanja potlačenih da su nesposobni stvarati, sudjelovati i odlučivati.

Stvarati na razmeđi Brechta i Boala naziv je radionice koja je na programu od 28. do 30. lipnja, a čiji je voditelj Uri Noy-Meir (Italija).

Što imaju zajedničkog kazalište slika i brechtovski gestus, džokerski sustav i "didaktički komadi", forum kazalište i dijalektičko (epsko) kazalište, pitanja su kojima će se baviti ova radionica.

- Cilj je popularizirati i razviti metode kazališta potlačenih u široj regiji. Zbog toga smo odlučili rezervirati deset mjesta na svakoj radionici za državljane Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije, kazao je Aleksandar Bančić.

Predstave i filmovi

Tijekom trajanja festivala održavat će se i večernje predstave, a to su "Snovi od papira" (Sonhos de papel), DRK – Grupo de Teatro Fórum Cova da Moura (Lisabon, Portugal). Predstava istražuje izazove i prilike koje se tiču migracija i različitosti, pogotovo u domeni ljudskih prava.

Bit će prikazan i dokumentarac "Vuelta y vuelta" (u suradnji s Kinom Valli), a redatelji su Daniela Bichl i Markus Toth. Film govori o deset osoba koje su napustile Čile tijekom vojne diktature te  pripovijedaju o vlastitom iskustvu, životu u izgnanstvu…

Na programu su i "Suđenje" (Il processo) - interaktivni performans inspiriran Bertoltom Brechtom i Augustom Boalom te predstave "Tko je najbolji? (Kuringa Berlin, Njemačka) i "Bez izlaza na otvorenom moru" (Theatre for Change, Erevan, Armenija). (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter