Ovogodišnji laureat Kazuo Ishiguro

Pazin: Apstraktni akvareli i haiku
Pazin: Apstraktni akvareli i haiku

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu je britanski književnik?Kazuo Ishiguro, objavio je u četvrtak Nobelov odbor za dodjelu nagrada. Ishiguro je nagradu zaslužio, kako se navodi u obrazloženju,?zahvaljujući svojim romanima "velike emocionalne snage u kojima je otkrio ponor ispod našega varljivoga osjećaja povezanosti sa svijetom". Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija, a dobitniku pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze. Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, "oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim").

U nas je poznat prije svega po romanu "Na kraju dana". Priča je to o pravom pravcatom engleskom batleru koji razmišlja o svome životu dok putuje (doslovno i figurativno) prema osobi koja možda predstavlja njegovo najveće žaljenje i propuštenu priliku, bivšoj zaposlenici gospođici Kenton. Prema knjizi je snimljen istoimeni film s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson u glavnim ulogama, koji je bio nominiran za čak osam Oscara.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a prvi dobitnik bio je
francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme. Dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla, bez obzira na to je li riječ o već proslavljenom ili o nepoznatom književniku. Najviše dobitnika nagrade, 28, pisalo je na engleskom jeziku, a slijede francuski, njemački i španjolski.

Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata nisu dodijeljene sve Nobelove nagrade. Među dosadašnjih 113 dobitnika, bilo je 14 žena, a prosječna dob laureata u godini kada im je nagrada dodijeljena je 65 godina. Prosječna dob laureata je 65 godina, a najmlađi dobitnik do danas je Rudyard Kipling, najpoznatiji po "Knjizi o džungli", koji je Nobelovu nagradu dobio 1907. u dobi od 42 godine. Stotinu godina poslije njega, 2007., nagradu je dobila 88-godišnja Doris Lessing, do danas najstarija dobitnica Nagrade. (H)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter