Ovogodišnja ulja su za brzu potrošnju

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Tko god je u zadnja dva dana želio kušati mlada ovogodišnja maslinova ulja i ocijeniti njihovu kvalitetu, bilo samostalno ili u sljubljivanju s hranom, imao je prilike na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Postala je to nezaobilazna manifestacije gdje se nakon berbe po prvi put kuša ovogodišnji urod. A on je, barem što se tiče ulja koja su došla u Vodnjan, odličan. To je itekako dobra vijest kada se uzme u obzir kakva je bila maslinarska godina. Naime, nema maslinara koji se zbog vlažnog i svježijeg ljeta nije žalio na velik broj nametnika, posebice maslinine muhe koja je smanjila urod.

Tretiranje maslina

Osim toga, ove su se godine masline puno više tretirale, zbog čega je, kako nam tvrdi senzorni analitičar ulja iz Rovinja Marinko Pavlović i član bujske Udruge senzornih analitičara ulja, ulje lošije kvalitete od lanjskoga. Upravo članovi ove udruge prije nego ulja dođu na sajam, kontroliraju njihovu kvalitetu.

- Danas je Istri prava rijetkost naći defektno ulje. Jedini defekt koji je u ulju opasno po ljudsko zdravlje je rancito ulje, a svi ostali defekti mogu proći ako je ulje napravljeno po zakonu morala. Jer u današnje vrijeme možete imati ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali ako ste upotrijebili veliku količinu insekticida, kao što je to nažalost ove godine bio slučaj kada smo imali velik napad maslinine muhe, onda je vrlo upitno  nazvati ekstra djevičanskim maslinovim uljem, kaže ovaj senzorni analitičar koji na manifestaciji vodi već čuven Oil bar gdje posjetitelji mogu saznati sve o senzornim svojstvima ulja mirišući i kušajući ulja uz vodstvo stručnjaka.

Istaknuo je da će zbog toga ovogodišnja ulja biti za brzu potrošnju i da će već prije ljeta njihova kvaliteta početi opadati, kao što je to slučaj ove godine i s crnim vinima.

- Godina je bila užasna, teška i naporna za sve. Nedostajalo je polifenola, sunca. Kao i ostali plodovi, i maslinovo je ulje dosta vodenasto i razrijeđeno, ali je u redu. Tako je to ove godine i tako to treba prihvatiti, ocjenjuje ovogodišnja ulja senzorni analitičar.

Dodaje da će ubuduće maslinari, što se pokazalo ove godine, morati više razmišljati kako i kada upotrijebiti zaštitna sredstva, jer da konvencionalna poljoprivreda ne daje sve odgovore, te se prilagoditi području gdje imaju maslinike.

Ni južnije nije bolje

Bolje nije bilo ni u Crnoj Gori odakle je u Vodnjan došao izlagati tamošnji maslinar Božo Šalkić. Nametnici su se pojavili i na njihovim nasadima zbog vlažnog i kišovitog ljeta, bez obzira što su puno južnije.

- Već četiri godine dolazim na ovu manifestaciju i dolazit ću do kraja svog života jer su degustacija i kontrola maslinovih ulja u Vodnjanu na visokom nivou, a odličan je i panel kojeg rade eminentni stručnjaci. Puno sam ovdje naučio, kao i po drugim sajmovima u Hrvatskoj gdje nastupam kao što su Noćnjak i Maslina. Prije svega da maslinu treba brati ranije što još uvijek svi maslinari u Crnoj Gori ne rade. Ali o ukusima se ne raspravlja, poručuje ovaj maslinar.

Istaknuo je da su cijene ekstra djevičanskih maslinovih ulja u njihovoj zemlji kao i u Hrvatskoj. Inače, uzgaja autohtonu sortu barsku žuticu. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter