Ovogodišnja tema - knjiga u pokretu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Osmi pulski festival dječje knjige Monte Librić održat će se od 20. do 26. travnja u Zajednici Talijana. Ovogodišnja tema glasi Knjiga u pokretu, koja će usmjeriti pažnju na stereotip razmišljanja o knjizi kao ekskluzivitetu biblioteka, polica, škola i učionica.

- Intencija nam je da knjiga u svom izvornom obliku (po)ostane dio naše "brze" suvremenosti, knjiga koja takva kakva jest: ukoričena, sa stranicama, opipljiva, mirisna i stvarna, bude kroz pokret i igru neodvojivi dio dječje svakodnevnice. Imperativ je da knjiga bude željena i sve dostupnija i zato je ove godine mičemo s "polica" tradicionalnog predstavljanja. Knjigom u pokretu spojit ćemo naizgled nespojivo, dat ćemo joj fizički karakter, smjestit je i u kineziološki kontekst. Pokazat ćemo da knjiga nije statični kulturološki fenomen, već dinamičan i živ proces koji nas pokreće. Povezat ćemo knjigu sa stvarnim kretanjem, sa sportom, jer knjiga bi i trebala biti sastavni dio svakog odrastanja, njegov spontani, neodvojivi dio, baš poput nesputanog trčanja za loptom ili penjanja po drveću, dio slobodnog pokreta. U skladu s tim promovirat ćemo zanimljivu i među mladima sve popularniju sportsku disciplinu – sportsko penjanje, navedeno je u najavi toga festivala.

Osmi Festival knjige za djecu Monte Librić bavit će se nekonvencionalnom dostupnošću knjige, pokazat će da knjiga može biti dostupna svima i svugdje, da može izaći iz urednosti kataloške složenosti na policama, da može postati mobilna i dinamična.

Naravno, neće nedostajati tradicionalne programske cjeline, kao i brojni popratni programi, radionice, filmovi i predstave. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter