Ovogodišnja gošća Tereza Kesovija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti po redu Advent u katedrali održat će se 13. prosinca u 20 sati u pulskoj katedrali. Do sada su nastupili Tedi Spalato, Davor Radolfi, Marko Tolja, Jacques Houdek, lani sestre Houdek, a ove godine, kako je rekao organizator i inicijator manifestacije, novinar Daniel Sponza, dolazi popularna Tereza Kesovija. Uz nju, nastupit će i domaćin manifestacije, popularni kantautor Bruno Krajcar.

Tereza Kesovija (Dubrovnik, 3. listopada 1938.) kao maturantica srednje glazbene škole u Dubrovniku na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na natjecanju mladih glazbenika u Ljubljani 1958. Studij glazbe započinje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, svirajući istovremeno u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Diplomirala je na odsjeku za flautu u klasi prof. Thea Tabake, a u to vrijeme počinje nastupati i kao pjevačica.

Impresivna karijera

Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tijekom karijere, koja traje više od 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana. S festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama Zdenka Runjića, Nikice Kalogjere, Arsena Dedića, Kemala Montena, Đele Jusića, Stipice Kalogjere, Andreja Baše i drugih.

Terezinu međunarodnu karijeru obilježavaju nastupi i gostovanja na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, Meksiku, Sopotu i Antaliji te na Kupu Europe u Bernu. Dva je puta Tereza pjevala i na Pjesmi Eurovizije: 1966. godine kao predstavnica Kneževine Monako te 1972. godine, kad predstavlja i Jugoslaviju s pjesmom "Muzika i ti" i osvaja deveto mjesto. Održavala je i turneje širom svijeta.

U Francuskoj je tijekom 1960-ih i 1970-ih izgradila karijeru. Francuska karijera počinje još 1965., kad pjeva "Larinu pjesmu" (La Chanson de Lara) iz filma "Doktor Živago". Za svoj umjetnički rad Tereza je nekoliko puta bila nagrađivana prestižnim nagradama. Dobitnica je nagrade Porin za životno djelo 2009. Iste godine dobiva i nagradu grada Dubrovnika za životno djelo. Nagradu Porin dobiva i 2017. za najbolji album zabavne glazbe u prethodnoj godini za "Oči duše" u izdanju Dallas Records.

Besplatan koncert

Snimila je više od trideset LP ploča i sedamdeset singlica, te desetak CD-ova, ali isto tako i veliki broj pjesama koje nikada nisu našle svoje mjesto na nekom od nosača zvuka. Svoje pjesme Tereza je, osim na hrvatskom, otpjevala i na devet drugih svjetskih jezika (slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, srpskom i portugalskom). Najpoznatije pjesme su joj "Ćakule o siromajima", "Boja sreće", "Splite moj", "Gradovi pokraj mora", "Nježne strune mandoline", "Zapjevajmo prijatelji", "Još u meni ima vatre", "Prijatelji stari gdje ste", "Na kušinu" i druge.

Sponza napominje da će koncert, kao i svake godine do sada biti besplatan, a posjetitelji će biti na Trgu sv. Tome bit počašćeni kuhanim vinom. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter