Ovogodišnja berba bi mogla biti sjajna


Grožđe u vinogradima je lijepo, zdravo i kvalitetno, a meteorološke prilike idealne za berbu. Još kad bi sunčano vrijeme potrajalo do kraja mjeseca, moglo bi se već sada govoriti o izvrsnoj godini za vino. Kratak je to rezime koji su dali proizvođači koji su berbu počeli vrlo rano, početkom ovog tjedna.

Posjetili smo najvećeg istarskog proizvođača, porečku Agrolagunu, koja je u ponedjeljak pobrala pinot bijeli i sauvignon bijeli, jučer su na redu bili muškat bijeli i žuti u Vižinadi i Dajli, a danas je u planu crna sorta karminera kod aerodroma u Vrsaru. Gianfranco Kozlović iz Momjana pobrao je početkom tjedna malvaziju Santa Lucia na istoimenom brežuljku pored Buja, dok je Franc Arman iz Narduči kod Vižinade u podrum u ponedjeljak stavio dio uroda chardonnaya za potrebe proizvodnje pjenušca.

- Pinot i sauvignon, pobrani na našoj vinogradskoj cesti u Funtani, imali su šećere od oko 18 posto. Berbu smo počeli nešto kasnije nego lani. Zdravstveno stanje u vinogradima je vrlo dobro, a prema prognozi očekuje nas još desetak lijepih dana, rekao je predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić.

- Optimist sam, ovo bi mogla biti sjajna berba, naravno ako se vrijeme tijekom rujna bitno ne promijeni, kaže nam Kozlović. - Cijelu smo godinu posvećivali puno pažnje vinogradima, bolesti nije bilo pa je sada grožđe zdravo.

- Pobrali smo ukupno pet tona, a grožđe je perfektno, sa 16,2 posto šećera i 8,2 grama kiselina, kaže Arman. - Danas krećemo sa sivim pinotom. Jako sam zadovoljan stanjem u vinogradu, iako urod nije prevelik. Idući tjedan brat ćemo muškat i malvaziju, a onda pred kraj rujna startamo sa crnim sortama, objasnio je. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimila Jelena PREKALJ)

Terra rossa

Agrolaguna je pronašla rješenje za problem terana - već tjedan dana u prodaji je potpuno novo vino "Terra rossa". Riječ je o novoj, crnoj kupaži tradicionalnih istarskih sorti s crvenice terana, borgonje te merlota, koja ima specifični okus i niže alkohole. U pripremi je još jedna novost, opet kao odgovor na nedaće s teranom za koje u Agrolaguni ne vjeruju da će se brzo razriješiti. Bit će to pjenušac rose' na bazi terana koji će se u prodaji naći dogodine.

 


Podijeli: Facebook Twiter