Ovog vikenda u Savičenti 12. fešta od rožic

Organizatori očekuju oko dvije tisuće posjetitelja, koliko ih je bilo i lani (Arhiva/D. MEMEDOVIĆ)
Organizatori očekuju oko dvije tisuće posjetitelja, koliko ih je bilo i lani (Arhiva/D. MEMEDOVIĆ)

Ovog vikenda u Savičenti će se održati 12. fešta od rožic na kojoj će se okupiti 20-ak izlagača cvijeća iz cijele Hrvatske. Trodnevna fešta na Placi, koja počinje u petak u 13 sati, a traje sve do nedjelje, bit će popraćena likovnim, keramičkim i žonglerskim radionicama za djecu i odrasle, u Loži će biti izloženi likovni radovi učenika OŠ Svetvinčenat, dok će Povijesna udruga Kaštel prirediti viteški turnir i radionicu streličarstva. Osim cvijeća, nudit će se prirodni proizvodi i kozmetika te uporabni predmeti od drva.

Umjetničke radionice i programi

Bogat program na današnjoj su konferenciji za novinare u Puli, u ime pokrovitelja, najavili općinski načelnik Dalibor Macan i direktor TZ-a Savičente Dean Pustijanac te Christina Cianci iz obrta Chrissart, organizatora manifestacije. Kao i lani, na svečanosti otvorenja u petak nastupit će polaznici DV-a Balončić te osnovnih škola Svetvinčenat i Juršići. Istog dana u 15 sati profesor likovne kulture Igor Grgurević demonstrirat će rad na lončarskom kolu, u 16 sati počinje hula hop i žonglerska radionica za djecu te cvjetni body painting u kaštelu, dok je u 18 sati na rasporedu proljetno-cvjetni performans opatijske skupine Red rays.

Radionica streličarstva održava se u subotu od 10 do 19 sati, a umjetničke radionice počinju u popodnevnim satima: u 16 sati Eda Mirković u Loži će poučiti djecu o dekupaž tehnici, dok u 17 počinje radionica za odrasle: izrada cvijeća u renkalik gomma crepla tehnici uz vodstvo Milene Predan. U 18 sati starta viteški turnir. U nedjelju će u 12.30 sati nastupiti solisti riječkog Kreativno-edukativnog centra Glazbeni vrtuljak, a u 17 solisti studija Maratona iz Rijeke.

- Feštom od rožic otvaramo turističku sezonu. Savičenta počinje graditi turistički identitet koji se temelji na kaštelu Grimani-Morosini, a manifestacije poput ove dodatan su motiv dolaska posjetitelja. Ključ razvitka općine je kaštel koji se sada obnavlja u sklopu projekta Kulterra. Obnova će trajati do 1. lipnja 2019. godine i tada će kaštel biti opremljen da bi stvorio dodanu vrijednost, rekao je Macan. Napomenuo je da je za svaku destinaciju važan razvoj njenih stanovnika koji putem turizma ostvaruju dodatne prihode.

Stotinjak novih turističkih ležajeva

Na Savičenštini se obnavljaju sela te uređuju kuće za odmor, a lani je ostvaren rekordan turistički rezultat: 109 tisuća noćenja u 264 objekta s oko dvije tisuće ležajeva. Ove godine očekuje se 20-ak novih objekata, stotinjak novih ležajeva i novi rekordi. Usporedbe radi, 2005. godine ostvareno je svega 700 noćenja, a prije pet godina 40-ak tisuća. "To je velik uspjeh naših mještana, kojeg ne bi bilo da Općina nije poticala razvoj turizma", rekao je Pustijanac.

Popust za iznajmljivače

Organizatori očekuju oko dvije tisuće posjetitelja, koliko ih je bilo i lani, dok je iznajmljivačima turističkih objekata s područja općine namijenjen popust od 15 posto pri kupnji sadnica u najmanjem iznosu od 300 kuna. Popust se ostvaruje prilaganjem kupona koji se može podići u turističkom uredu.

Preksutra predstava "Štuorice od polnoći"

Posjetitelji će, najavio je Pustijanac, tijekom Fešte od rožic moći zaigrati igru Escape castle po promotivnoj cijeni od 25 kuna. Turistička zajednica će u svibnju objaviti natječaj za najljepše uređenu okućnicu i objekt, a predviđene su i nagrade u više kategorija. Macan je ujedno pozvao posjetitelje na besplatnu predstavu Aleksandra Bančića "Štuorice od polnoći" koja se preksutra od 20 sati prikazuje u Art centru u Savičenti. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter