Ovog vikenda u Poreču najbolji europski triatlonci

Goran Vrus i Nenad Velenik (V. HABEREITER)
Goran Vrus i Nenad Velenik (V. HABEREITER)

Poreč će ovoga vikenda biti domaćin međunarodnog triatlona i gastromanifestacije bike & gourmet koji će se odvijati u gradu i okolici, najavili su na konferenciji za novinare direktor Turističke zajednice Nenad Velenik i direktor utrke triatlona Goran Vrus.

Triatlon počinje u nedjelju u osam sati iza hotela Palazzo, odakle kreće prva etapa - plivanje 1.900 metara oko otočića Barbaran i nazad. Slijedi presvlačenje i biciklistička utrka u duljini od 85 kilometara - gradskom rivom preko Žatike, Fuškulina, Dračevca i nazad i tako pet puta, nakon čega slijedi presvlačenje kod hotela Palazzo i posljednji dio, trčanje do hotela Pinia u Špadićima (ex Luna) i nazad, ukupno četiri kruga dok se ne ispuni zadana udaljenost od 20 kilometara.

Prvi sudionici na cilju se očekuju oko podneva. Cijela je staza osigurana i na cesti će biti privremena regulacija pa se vozači mole za strpljenje. Kako je najavio Vrus, za sada je prijavljeno 210 sudionika iz jedanaest europskih zemalja. Prijave su još otvorene te se u konačnici očekuje oko 250 sudionika iz 50 europskih klubova. Među njima će biti Andrej Vištica, poznati hrvatski triatlonac koji je nedavno osvojio prvo mjesto na europskom prvenstvu u dugom triatlonu, zatim splitski triatlonac Marin Koecić koji se nalazi među top deset triatlonaca u Europi, te najbolji triatlonci iz Mađarske, Austrije i Slovenije, čiji je jedan od predstavnika Miro Kreger, ultra maratonac i organizator najpopularnijeg slovenskog triatlona na Bledu.

- Porečki triatlon nastao je zbog sve većeg interesa inozemnih triatlonaca da dolaze na pripreme u Istru, koja pruža idealne vremenske uvjete i staze, a i vrlo je blizu europskih zemalja. Utrka je dio državnog prvenstva pojedinačno i ekipno i želja nam je da postane tradicionalna. Događaj ima i turistički značaj jer sa svakim triatloncem dolazi i njegova obitelj te računamo da će tijekom boravka ostvariti oko tisuću noćenja.

Dobili smo informaciju iz europskog triatlonskog saveza da postoji mogućnost da porečka utrka postane dio europskog i svjetskog prvenstva, ali iza toga mora stajati tim i moramo se dokazati, kaže Vrus, i sam triatlonac.

Budžet im je 120 tisuća kuna, od čega će 60 tisuća daje TZ, a ostalo će se namaknuti od kotizacija i sponzora. Uvertira u triatlon bit će akvatlon utrka trčanja i plivanja za sve uzraste od 2005. godišta nadalje, koja će se održati u subotu. Duljina staze ovisi o dobi, a kreće se za odrasle od 1.000 metara plivanja do pet kilometara trčanja. Trase je od hotela Palazzo oko otočića Barbarana i natrag, i od iste točke do hotela Pinia i natrag.

Velenik je najavio i bike & gourmet program, koji će se održavati u subotu i nedjelju. Namijenjen je biciklistima turistima kao dodatna ponuda da samostalno istraže tri mountain bike ili cestovne staze u duljini od oko 30 do 50 kilometara. To uključuje zaustavljanje i posebne menije i ponudu u 40-ak objekata, agroturizama, vinara, uljara i sirana koji se nalaze na Poreštini i u Motovunu.

Staze i objekti su označeni u posebnoj brošuri koja se može nabaviti u TZ-u i svim porečkim hotelima. Za svako posjećeno mjesto biciklisti će dobiti pečate na temelju kojih kasnije dobivaju poklon-pakete s delicijama i majicama. Za ovaj je event TZ je osigurao 50 tisuća kuna. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter