Ovog vikenda gužve na cestama i granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog vikenda ponovno možemo ocekivati vece gužve na granici i u svim istarskim turistickim gradovima, koje bi trebali zakrciti Austrijanci i Nijemci. Naime, u nedjelju pada katolicki blagdan Duhovi, nakon Uskrsa najveci blagdan za Nijemce i Austrijance, koji se produžuje i na ponedjeljak.

Denis Ivoševic iz županijske Turisticke zajednice nada se da ce upravo taj vikend pridonijeti smanjenju minusa turistickog prometa iz prvih pet mjeseci koji je nakon odlicnog Uskrsa donio katastrofalan turisticki svibanj, kada je u odnosu na lani zabilježen pad od 22 posto u dolascima i 23 u nocenjima.

- Prema informacijama hotelijera, ocekujemo oko 180 tisuca nocenja, dok je lani za Duhove, koji su padali za vikend od 21. do 23. svibnja, ostvareno 130 tisuca nocenja. Bit ce 50-ak tisuca nocenja više, s tim da bi tome trebalo pribrojati turisticki promet u svim ostalim smještajnim objektima koji nisu u sustavu velikih hotelijera, poput privatnog smještaja i malih hotela.

Gosti koje ocekujemo ovog vikenda su Austrijanci i Nijemci, i oni ce ciniti izmedu 60 i 70 posto udjela turista. Ocekujemo da cemo, uz ovaj vikend, minus iz svibnja skidati i u iduca tri vikenda da bismo srpanj docekali na nuli. Najbolje procjene moci cemo dati sredinom sljedeceg tjedna, kada budemo imali podatke od ovog vikenda, veli Ivoševic.

Istice da se to može realizirati ako i dalje bude lijepo vrijeme te ako se nastavi dobar trend punjenja turistickih objekata koji je najavljen za lipanj. Nakon Duhova veca navala turista, i to domacih, može se ocekivati za tjedan dana, kada pada nekoliko praznika - Dan antifašisticke borbe 22. lipnja i Tijelovo 23. lipnja. Buduci da su praznici u srijedu i cetvrtak, mnogi ce kontinentalci tu priliku iskoristiti i spojiti citav tjedan te dobiti mini godišnji odmor na moru na pocetku ljeta.

Prvi vikend u lipnju nije znacajnije promijenio minus iz prvih pet mjeseci ove godine od osam posto manje nocenja i šest posto manje dolazaka. Naime, statistika za prvih pet dana lipnja pokazuje minus od tri posto u dolascima i osam posto u nocenjima. Dosad je ostvareno 2,12 milijuna nocenja, dok se lani u isto vrijeme ta brojka kretala oko 2,3 milijuna.


Podijeli: Facebook Twiter