Ovog vikenda barbanska Trka na prstenac

Prošlogodišnji slavodobitnik Goran Špada (Arhiva)
Prošlogodišnji slavodobitnik Goran Špada (Arhiva)

 

Program 37. Trke na prstenac počinje u četvrtak predstavljanjem pjenušca "Prstenac" i biranih vina južne Istre u agroturizmu Da Stefania u Draguzetima u 20 sati, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.

Podizanje zastave trke zakazano je za petak u 20.30 sati, nakon čega se otvara izložba skulptura u drvetu 1. Kiparske kolonije u drvu COK 2012. Slijedi izložba keramičkih skulptura konja Petra Križnara i izložba slika Andrije Jakelića "Kamenu u spomen".

Isti dan održat će se i turnir u briškuli i trešeti na kojem se može osvojiti četiri tisuće kuna za prvo mjesto, tisuću za drugo i 400 kuna za treće mjesto. Učešće po paru je 200 kuna. Za zabavu na placi u petak će biti zadužen trio Fenix iz Labina.

U subotu u 17 sati na rasporedu je 17. Trka za viticu čemu će prethoditi turnir u pljočkanju i nogometni turnir. U 21 sat počinje zabava na placi uz Mladena Grdovića, Romantic Band i Provin Band.

Trka na prstenac održat će se u nedjelju u 17 sati i na njoj će nastupiti 16 konjanika - vođa Milio Grabrović, prošlogodišnji slavodobitnik Goran Špada, Silvio Učkar, Mario Učkar, Kristijan Kancelar, Andrej Kancelar, Luka Kancelar, Gordan Galant, Petar Benčić, Toni Uravić, Bruno Kožljan, Aleksa Vale, Samuel Štoković, Maksimilijan Rojnić te debitanti Antonio Vale i Sanjin Pliško. Rezerva je Paulo Galant.

Nakon trke na placi će u 21 sat zasvirati Srebrna krila i Replay Band. Za ponoć je zakazan vatromet. Isti dan, ali prije trke, održat će se promenadni koncert limene glazbe i mažoretkinja te kulturno-umjetnički program KUD-a Barban i sportski program za djecu.

- Borimo se da se Trka na prstenac uvrsti na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Ona je generator razvoja svega konjičkog na ovom prostoru koji danas broji preko 100 konja dok ih je sedamdesetih godina bilo desetak, i to u dolini Raše. Na trku dolaze Ivo Josipović i Stjepan Mesić, koji je bio prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio trku. Nije nam intencija da ona bude mjesto okupljanja političara jer smo apolitični, rekao je barbanski načelnik Denis Kontošić.

Predsjednik udruge "Trka na prstenac" Mladen Kancelar podsjetio je da je lanjska trka bila fantastična jer je bilo ukupno 16 pogodaka u sridu te najavio da su ove godine svi programi besplatni, kako sportski, tako i zabavni. Trka na prstenac stara je viteška igra prvi put održana 1696., a obnovljena 1976. godine otkad se održava svaki treći vikend u kolovozu u Barbanu. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter