Ovog ljeta početak gradnje nove pulske bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo što je Vlada na jučerašnjoj sjednici odobrila državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za kredit od 300 milijuna kuna za izgradnju nove Opće bolnice u Puli, istaknuvši da su time stečeni svi uvjeti za gradnju nove bolnice.

Gradnja bolnice će se financirati s ukupno 600 milijuna kuna. U ožujku je Vlada dala državno jamstvo za kredit u visini od 300 milijuna kuna, a jučerašnjom odlukom riješen je i preostali iznos potreban za gradnju. Procijenjena vrijednost radova bez PDV-a je 470 milijuna kuna.

- Jučerašnji je dan povijesni za građane i cjelokupno zdravstvo Istarske županije, Pula i Istra će nakon 20 godina čekanja konačno dobiti zdravstvenu ustanovu kakvu zaslužuju, izjavio je danas za Hinu župan Flego. Dodao je da su Vlada i Ministarstvo zdravlja prepoznali potrebu gradnje bolnice kao vitalni interes zdravstvenog sustava Istarske županije.

Najavio je da će se sljedeći tjedan odabrati najbolji i najpovoljniji izvođač za gradnju i dogradnju bolnice. Na međunarodni natječaj za gradnju bolnice pristiglo je 11 domaćih i inozemnih ponuda.

Početak gradnje može se očekivati već ovog ljeta, a rok za dovršetak je tri godine od početka radova, rekao je Flego. Nova pulska bolnica u funkciji će biti najvjerojatnije 2018. godine i prema najavama bit će jedna od najboljih u Hrvatskoj, rekao je i dodao da je postignuta značajna ušteda u odnosu na planirane troškove izgradnje pa će osigurana sredstva biti dostatna i za financiranje nabave opreme za bolnicu.

"Neizmjerno sam sretan kao župan, ali i kao građanin Istre, jer znam kakav smo dug put morali proći da bismo došli do ovog posljednjeg koraka. Nakon punih deset godina neprestane bitke s bezbroj tehničkih, financijskih i političkih problema uspjeli smo izboriti našu bolnicu", kazao je Flego. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter