Ovo su nove turisticke atrakcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razmišljate li kamo se uputiti da biste vidjeli nešto novo i drugacije od uobicajenih turistickih atrakcija? Fantasticne nove stvari nicu diljem svijeta i bilo bi ih odlicno razgledati medu prvima.

Malo je tko u vrijeme gradnje Eiffelovog tornja krajem 19. stoljeca vjerovao da ce na ulazak u tu gradevinu turisti cekati satima. S obzirom na broj novih graditeljskih cuda, u njihov bi obilazak trebalo krenuti što prije, dok ih ne preplave znatiželjnici sa svih strana svijeta.

Capital Gate, Abu Dhabi
Dubai obicno zadivljuje ambicioznim graditeljskim projektima, no sada Abu Dhabi doslovno prkosi gravitaciji 160 metara visokim staklenim tornjem s najvecim nagibom na svijetu. Neboder sa 35 katova nakošen je za cak 18 stupnjeva, što je nekoliko puta više od nagiba poznatog Kosog tornja u Pisi. Zanima li vas kakav je Capital Gate iznutra, rezervirajte nocenje u hotelu Hyatt, cije je otvaranje planirano u drugoj polovici godine.



Metropol Parasol, Sevilla
Želite li znati kako se Alisa osjecala u zemlji cudesa, posjetite najvecu drvenu gradevinu svijeta smještenu na trgu Plaza de la Encarnacíon u španjolskoj Sevilli. Kompleks masivnih drvenih kišobrana lokalci nazivaju Setas de la Encarnación ili "gljiva inkarnacije", a izgraden je da bi se unutra smjestio arheološki muzej, tržnica, mnoštvo barova i restorana. Urbani projekt nazvan Metropol Parasol izgraden je nad trgom kojemu ujedno daje sjenovitu zaštitu od sunca.



Orbit Tower, London
Zamislite Eiffelov toranj na rollercoasteru koji je poharao uragan. To je najbliži opis novog londonskog cuda, crvenog tornja koji su umjetnici Anish Kapoor i Cecil Balmond dizajnirali za Olimpijadu 2012. Ocekuje se da ce nakon otvorenja u prosincu ove godine biti najposjecenija londonska atrakcija.



Podvodni muzej u Cancunu
Najveci podvodni muzej na svijetu otvoren je u moru nedaleko od meksickog Cancuna. Muzej moderne podvodne umjetnosti ne želi samo privuci posjetitelje, nego i zaštititi svoj koraljni greben ugrožen zbog prevelike turisticke eksploatacije. Muzej je dio Nacionalnog parka Zapadna obala koji svake godine posjeti i do 700 tisuca ljudi. Zahvaljujuci uglavnom ljudskim figurama u podvodnom muzeju, koraljni greben moci ce malo odahnuti.



Park Brooklyn Bridge, New York
Novi ogroman park na obali East Rivera ispod poznatog mosta za Brooklyn, po mišljenju americkih novinara, najveci je arhitektonski doprinos gradonacelnika Bloomberga gradu koji nikada ne spava. Ideja je da se cijela desetljecima zapuštena obala pretvori u niz zelenih površina. Dva pocetna platoa uredena su prošle godine, a ostatak je u izgradnji. Iz parka se pruža nezaboravan pogled na gradske znamenitosti poput mostova, Manhattana itd.



Muzej u Nanjing Sifangu, Kina

Nije mnogo ljudi culo za Nanjing koji je sa 7,7 milijuna stanovnika mali grad u kineskim okvirima. No to se promijenilo kada je izgraden hipermoderni muzej suvremene umjetnosti savršeno uklopljen u brdovit prirodni ambijent. Vijugava betonska konstrukcija na zelenim brežuljcima nekoga ce možda podsjetiti na vozilo iz "Ratova zvijezda". No osim za umjetnicka rješenja, arhitekt Steven Holl cestitke je zaslužio i za ekologiju, jer je gradevina u potpunosti ekološki prihvatljiva.



Koncertna dvorana Harpa
Vremena su bila teška za Island kada se ekonomski krah poklopio s erupcijom vulkana Eyjafjallajökull. Ipak, iz vulkanskog pepela i ekonomskih ruševina izdigla se velicanstvena koncertna dvorana Harpa sa 1.800 mjesta. Postmodernisticku gradevinu, cije staklene stijenke u metalnim okvirima podsjecaju na kaleidoskop, dizajnirao je umjetnik Olafur Eliasson uz pomoc arhitekata iz tvrtke Henning Larsen Architects.


Podijeli: Facebook Twiter