Ovo su najsigurniji automobili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgleda da za vecinu proizvodaca automobila ni novo izdanje propisa EuroNCAP-ovog testiranja više ne predstavlja neki problem.

Ili barem tako izgleda nakon objave rezultata testova kojima su bili podvrgnuti kompakti Citroen DS, Ford Focus i Lexus CT, odnosno limuzine Peugeot 508 te Volvo V60. Ono što posebno veseli je cinjenica da je Nissanov elektricni Leaf takoder dobio maksimalni broj od pet zvjezdica.

Gledano po ocjenama u promatranim, odnosno testiranim kategorijama, ponajbolji je upravo Volvov karavan V60. Štoviše taj je automobil u kategoriji "opremljenost" dobio maksimalnih 100 bodova što je pravi presedan! Taj je automobil uz Lexus CT najbolji i u zaštiti odraslih putnika a dobro se ponio i u zaštiti djece putnika te pješaka.

Peugeotova limuzina 508 najbolja je u zaštiti djece, dok ce se u eventualnom naletu na pješaka najboljim pokazati nova generacija Ford Focusa koji je s osvojenih 72 posto pokazao da se i u tom, donedavno minoriziranom, podrucju mogu ostvariti jako lijepi rezultati.

Rijec je naravno o konstruktorskom rješenju koje je prednjem dijelu vozila dalo znacajniju apsorpcijsku zonu kako bi udarac u tijelo pješaka bio što je moguce više amortiziran. Taj bi problem na slican nacin morali riješiti i u PSA koncernu s obzirom da su im postoci nešto lošiji.

Što se tice opreme, osim vec istaknute fascinacije s Volvovih 100 posto, pohvalimo još Citroen DS4 koji je osvojio 97 posto, jednako koliko i kolega iz koncerna Peugeot 508.

Posvetit cemo se podrobnije i Nissan Leafu. Rijec je ipak o jednom od najkomercijalnijih elektromobila, a kad se uoci kako u svim promatranim podrucjima osvaja izrazito visoke ocjene, razlog za zadovoljstvo je dvostruk - em je siguran, em ne zagaduje.


Podijeli: Facebook Twiter