"Ovo (ni)je muzej" Marka Tadića

S izložbe Tadićevih radova u Vodnjanu
S izložbe Tadićevih radova u Vodnjanu

Instalacijom te izborom kolaža, crteža i objekata formiranim oko teme muzeja i praksi izlaganja, kao i novim animiranim filmom "Moving Elements" s referencama na zlatno vrijeme zagrebačke škole animiranog filma 50-ih i 60-ih godina, predstavlja se umjetnik Marko Tadić na samostalnoj izložbi "Ovo (ni)je muzej" koja je otvorena prošlog tjedna u vodnjanskoj Apoteci.

Neobična atmosfera zaborava

Marko Tadić (Sisak, 1979., živi i radi u Zagrebu; diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi) u svojem je radu dugoročno fasciniran nasljeđem modernizma.

Apoteka - vodnjanski prostor za suvremenu umjetnost Tadićevom je izložbom proslavio treći rođendan i obilježio početak četvrtog godišnjeg programskog ciklusa izložbi. Apoteku su u prostoru napuštene ljekarne u staroj gradskoj jezgri Vodnjana 2013. osnovali povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić i umjetnik Matija Debeljuh.

Prema riječima kustosice Branke Benčić, Tadićevi radovi predstavljaju melankoličnu reviziju nedavne povijesti kao vizualnu naraciju zaboravljene epohe kroz elemente vizualne umjetnosti, arhitekture i citata povijesti umjetnosti.

- Radove kojima gradi neobičnu atmosferu zaborava, određuje i interes za arhiv, ističući mogućnosti ponovnog čitanja i odnosa s prošlim. Tadićeve "akumulacije" slika i sadržaja predstavljaju različite oblike reprodukcije radova, muzejskih izložbenih postava, kao i fragmentirane imaginarne prizore izložbi, zbirki i muzeja, njihovu aproprijaciju; predstavljaju fiktivna mjesta institucije umjetnosti, a stilski se nadovezuju na razdoblje modernizma 1950-ih i 60-ih godina, kaže kustosica, dodajući da usmjeravanje interesa prema muzejsko-galerijskim institucijama i njihovim specifičnim radnim procedurama ukazuje na izgubljeni komunikacijski potencijal umjetnosti.

Uprizorenje određene situacije

- Jer izložba nije skup izloženih stvari, već mjesto na kojem se događaji i značenja neprestano proizvode, a organizirati izložbu znači uprizoriti određenu situaciju u kojoj se uloge izložbenog prostora, umjetnika i publike prilagođavaju zamislima autora, uvjetima produkcije, kaže Branka Benčić.

Marko Tadić izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu - u Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku. Nagrađen je na 28. Salonu mladih (Zagreb, 2006.), a dobitnik je i nagrade 'Radoslav Putar' za mladog hrvatskog umjetnika. Sudjelovao je na rezidencijama i studijskim programima: 18th Street Arts Center, Los Angeles, SAD (2008.); KulturKontakt, Beč, Austrija (2008.); ISCP, New York, SAD (2009.); Kultur Bunker, Frankfurt, Njemačka (2010.) i Helsinki International Artist Programme, Helsinki, Finska (2011.). (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter