Ovo nije kraj moje politike, nego početak

(snimio M. MIJOŠEK)
(snimio M. MIJOŠEK)

Poslije poraza na izborima za istarskog župana, na kojima mu ni podrška SDP-a, HSU-a, HSLS-a, SDSS-a, SDA i bivših članova IDS-a nije bila dovoljna za pobjedu, Damir Kajin ne baca koplje u trnje. Kaže da će u politici ostati i dalje, kao saborski zastupnik i vijećnik u skupštini Istarske županije. "Vidimo se na slijedećim izborima", poručuje Kajin preko medija, dok u razgovoru za naš list analizira vlastiti poraz.

- Zašto ste izgubili na izborima za istarskog župana?

- Dobio sam više od 30 tisuća glasova i na njima zahvaljujem građanima. To su glasovi za novu Istru. Koristim priliku da čestitam novom županu na izboru i kažem da ću mu pomoći na svemu u čemu mogu pomoći. Možda mu mogu pomoći više nego svi oko njega. Ali, pribojavam se kako će funkcionirati vlast u Istri. Bojim se politike "otići, ali ostati".

- To znamo, ali vi ste izgubili ove izbore. Zašto?

- Ja sam 3. siječnja krenuo od nule i od toga treba početi analizu izbora. Znao sam kako izbori mogu završiti, ali nisam znao da su i Istrijani, poput ostalih, cijepljeni na nepotizam i korupciju. Vidite koliko je županija dobio HDZ, nakon Sanadera i svega što su učinili. Slično je u Istri - pojedinci kupe zemlju i privatiziraju, neki si "bildaju" plaće...

- To sve ste vjerojatno znali i prije nego što se ušli u ovu političku utrku?

- 3. siječnja krenuo sam sa skupinom istomišljenika i uz pomoć Zorana Milanovića. SDP je pak 3. siječnja doživio ozbiljnu unutarstranačku podjelu na one koji su bili za emancipaciju od politike Ivana Jakovčića i one koji su jeli mrvice s njegova stola. SDP je prošao katarzu i na iduće izbore kreće s 25 posto glasova. Problem je bio i s HSU-om, koji me podržavao u županiji, dok je u gradovima išao s IDS-om. Ali, ja sebe ne amnestiram, sve sam radio u dobroj vjeri i za Istru. Dužnik sam Milanoviću i SDP-u koju su iza mene stali više nego IDS na svim izborima do sada.

- Jeste li dobitnik ili gubitnik izbora? Doimate se zadovoljnim?

- Moj uspjeh ne bi nitko drugi ostvario. Teško bi netko dobio 42 posto glasova. Ponosan sam jer sam svjestan da će nakon ovih izbora biti sve drukčije. Neće više biti nedodirljivih, zaživjet će pravna država i to je jedini način da se dogodi iskorak. Tada nećemo čitati da su dvojica od najvećih perača novca iz Hypo banke iz Istre. Ovo nije kraj moje politike, nego početak. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter