Ovo je tek prvi korak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slaven Bilic je pronašao dobitnu kombinaciju. Slavnog irskog izbornika Giovannija Trapattonija pobijedio je njegovim najjacim oružjem - taktikom. Dobro je Bilic u Budimpešti detektirao sve probleme i manjkavosti u irskoj igri, udario je tamo gdje su najslabiji, po njihovoj lijevoj strani, gdje je veliki posao odradio Darijo Srna.

Kapetan je odigrao kapetanski, njegovim povlacenjem na poziciju desnog bocnog Bilic se nije dodatno zatvorio, vec upravo suprotno, dobio je na pojacanoj ofenzivi. Drugi kljucni detalj zbog kojega je hrvatska kvaliteta dodatno došla do izražaja su dva kreatora igre. Slaven Bilic je Luki Modricu pridodao Ivana Rakitica i dojam je da je tim potezom potpuno iznenadio Trapattonija.

- Luka i ja smo se odlicno nadopunjavali - zborio je Rakitic nakon utakmice u kojoj su Irci bili potpuno nadigrani. - Moram priznati da sam se odmarao kad smo bili u posjedu lopte. I suradnja s Darijom je bila odlicna, šef je to stvarno jako dobro posložio. Vidjelo se da je kvaliteta na našoj strani, odigrali smo fantasticnu utakmicu.

Luka Modric je sjao od zadovoljstva.

- Rakitic me rasteretio u igri - kaže glavni kreator hrvatske reprezentacije. - Kad imaš igraca pored sebe koji može kreirati igru, naravno da ti je lakše. Vec te rastereti sama spoznaja da nije sve na tebi.



Irci, pak, nicim nisu iznenadili, ako se iznenadenjem ne smatra njihova potpuna nemoc u kreaciji igre. Svejedno su uspjeli zaprijetiti...

- Ma, i kad smo primili gol nismo klonuli, ja sam se i u tim trenucima osjecao jako dobro - otkriva Rakitic. - Znao sam da smo mocni, stajali smo dobro na travnjaku i do kraja utakmice samo potvrdili našu veliku želju za pobjedom.

Modric ce dodati da je to bila jedna od boljih prezentacija "kockastih".

- Posebno na velikim natjecanjima, na velikoj sceni - potvrduje Modric. - Ovo je sigurno jedna od boljih utakmica ove reprezentacije. Odigrali smo fenomenalno, slobodno mogu reci da je to ona prava Hrvatska, kakvu svi ocekujemo i kakvu želimo uvijek gledati. Na koncu, nije samo rezultat ono što nas veseli. Odigrali smo od prve do zadnje minute puno bolje od Irske, dominirali smo na svakom dijelu terena i na koncu su stigli golovi kao šlag na tortu. Moglo ih je biti i više, ali zadovoljni smo i ovako.

S tribina je zaista izgledalo da Irci gol mogu zabiti samo slucajno.

- Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu. Nismo dopustili Ircima da nam prijete iz svog najjaceg oružja, prekida. Dobro, samo jednom, ali ono i nije bio prekršaj Corluke. To nas, medutim, nije pokolebalo ni uznemirilo. Nastavili smo igrati kako znamo i vidjeli ste epilog - dodaje Modric, koji je zadovoljan i svojom i igrom cijele momcadi.

- Zaista smo najviše sretni zbog našeg nastupa, jer smo stvarno odigrali fenomenalno. Meni je, iskreno, bilo jako teško prvih petnaestak minuta. Da mi je tada bila jedna boca s kisikom... Poslije, kad me "probilo", sve je bilo puno bolje. Osjetilo se tih mjesec dana neigranja, a i ona viroza je ostavila traga. Srecom, "držalo" me samo petnaestak minuta - objašnjava Modric.

Pobjeda protiv Iraca je velika i izuzetno znacajna, no najgore što bi se moglo dogoditi je da euforija zagospodari "kockastim" taborom. Svjesni su toga i Rakitic i Modric.

- Znamo da zapravo nismo puno napravili - potvrdit ce Rakitic. - Osvojili smo tri boda koja ce nam puno znaciti zbog samopouzdanja, ali smo svjesni da je to tek prvi korak na ovom prvenstvu.

Irci su, ipak, vjerojatno najslabija reprezentacija u našoj skupini.

- Ne bih rekao da su Irci baš tako slabi, mi smo ih našom igrom ucinili slabima - dodaje Modric. - Sigurno je da ce nam samopouzdanje sad drasticno narasti, to je definitivno tako, ali necemo upasti u euforiju.

Ono što je sigurno, jest da ce priprema utakmice s Italijom sad biti puno lakša.

- Gledali smo prvo poluvrijeme njihove utakmice sa Španjolcima, prije nego smo krenuli na utakmicu s Irskom. Sad imamo dosta vremena da ih u miru analiziramo i da se dobro spremimo za njih - smatra Rakitic.

- Utakmica protiv Italije ce biti potpuno drugacija od ove s Irskom - zakljucuje Modric kojega nije zasmetala šala na kraju.
U kojem klubu cete nastaviti karijeru?

- U Svemiru, ha, ha, ha... - zakljucio je dobro raspoloženi Luka Modric. (Nenad JANKOVIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter